“Nici diplomația, nici armata nu vor convinge Iranul să nu mai dezvolte arme nucleare” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinNici diplomația, nici armata nu vor convinge Iranul să nu mai dezvolte arme nucleare

Former head of Iran's Atomic Energy Organization Fereydoun Abbasi-Davani

A fost clar de la bun început, dar după ultima rundă de discuții, toată lumea înțelege că Iranul nu are nicio intenție să-și blocheze programul de arme nucleare. Chiar înainte de începerea discuțiilor, fostul șef al programului nuclear al Iranului, Fereydoun Abbasi-Davani, a recunoscut eforturile țării sale de a construi arme nucleare. Potrivit Reuters, „Iranul a abandonat orice compromisuri pe care le făcuse în cadrul discuțiilor pentru a reînvia acordul nuclear din 2015 cu marile puteri, le-a pus în buzunar pe cele făcute de alții și a cerut mai multe în timpul discuțiilor indirecte dintre SUA și Iran”.

Este scris: „Dacă vine cineva să te omoare, ucide-l tu mai întâi” (Midrash Rabbah, Bamidbar 21:4 și în altă parte). În prezent, se pare că Israelul nu va avea de ales decât să lanseze o lovitură preventivă pentru a intercepta planul Iranului de a-l distruge. Cu toate acestea, o soluție permanentă pentru agresiunea Iranului nu constă în întreruperea puterii sale nucleare, ci în unirea propriilor noastre rânduri.

Din păcate, diplomația nu funcționează. Nimeni nu este atât de naiv încât să creadă că diplomații pot rezolva orice. În cel mai bun caz, diplomația poate menține o fațadă a comunicării, ceva care să mențină contactul, dar nimeni nu crede că există altă soluție decât una militară.

Chiar și amenințarea Iranului cu riposta cu o armă nucleară în cazul în care el lansează una, nu îl va descuraja. Având în vedere modul în care Iranul tratează propriul său popor, nu ar avea nicio problemă să-și piardă jumătate din populație din plăcerea de a eradica Israelul.

Și dacă credem că sancțiunile economice vor abate progresul Iranului către o bombă, ar trebui să ne gândim din nou. În orice caz, îl va înviora și îi va oferi o scuză pentru a ataca Israelul, care va fi descris ca forța din spatele problemelor economice ale Iranului.

Prin urmare, oricât de greu ar fi, cred că nu vom avea de ales decât să „demontăm armele nucleare”ale Iranului pe cont propriu. Dacă îl lăsăm să lanseze un atac nuclear împotriva noastră, nu ne va ajuta să știm că am avut dreptate tot timpul când ne-am asumat intenția lor greșită. Este mai bine să fii viu și criticat decât justificat postum.

În același timp, o soluție militară nu poate ajuta prea mult timp. Dacă tot pe ceea ce ne bazăm este puterea noastră, suntem în necazuri profunde. În prezent, se pare că acesta este cazul.

O soluție de durată poate fi găsită doar în unitatea noastră. Dacă ne unim, ne vom rezolva nu numai problemele cu Iranul, ci și cu restul lumii.

Mai mult, așa cum am explicat în nenumărate articole și mai multe cărți (aveţi mai jos linkuri către două dintre ele), unitatea Israelului va „neutraliza” ura lumii față de el. Ne putem gândi la Iran ca la agresor și la noi înșine ca la o potențială victimă, dar lumea vede asta foarte diferit. Priviți recentele rezoluții ale Adunării Generale a ONU, votând aproape în unanimitate împotriva dreptului Israelului la suveranitate. Când vine vorba de Israel, lumea este de partea Iranului și trebuie să ne întrebăm de ce este așa.

Societatea divizată din Israel trimite mesaje negative lumii. Nu numai că națiunile ne ridiculizează, ci ne învinuiesc că suntem agresorii în regiune. Israelul este acceptat numai atunci când este unit. Când suntem dezbinați, nimeni nu ne apreciază și fiecare ne acuză de propriile necazuri.

Suntem mereu în centrul atenției, chiar și atunci când nu vrem să fim. Suntem singura țară din lume care este un punct permanent, obligatoriu, pe ordinea de zi a mai multor comitete ONU. Pentru că suntem atât de vizibili chiar dacă împotriva voinței noastre, atunci când ne urâm unul pe celălalt, acesta este exemplul pe care îl dăm lumii. Drept urmare, lumea ne urăște pentru că am incitat la război și la diviziune.

Dar pentru că suntem mereu „pe scenă”, ne aflăm într-o poziție unică, de a avea o influență pozitivă în lume prin stabilirea unei societăți exemplare pe care alții vor dori să o imite. Dacă ne ridicăm deasupra diferențelor noastre și stabilim o societate bazată pe solidaritate și responsabilitate reciprocă, acesta este exemplul pe care îl vom da lumii, iar lumea ne va răspunde cu apreciere.

Acesta este motivul pentru care singura soluție durabilă și, în cele din urmă, posibilă la problemele noastre cu Iranul, precum și cu toate celelalte țări, este să rezolvăm problema propriei noastre diviziuni. Dacă o facem, problemele noastre cu lumea se vor dizolva de la sine.

Lecturi suplimentare privind temele Israel, evrei și antisemitism: “Ca un mănunchi de trestii: De ce unitatea si garanţia reciprocă sunt chemarea zilei” și “Alegerea evreiască: Unitate sau Antisemitism, Fapte istorice despre antisemitism ca reflectare a discordiei sociale evreieşti”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: