“Normalizarea cu statele din Golf nu va aduce normalizare cu lumea” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Normalizarea cu statele din Golf nu va aduce normalizare cu lumea

Recent, Ahmed Al-Jarallah, redactor-șef al Arab Times a scris un articol de opinie care a îndemnat statele din Golf să normalizeze relațiile cu Israelul și i-a criticat pe palestinieni. Al-Jarallah a declarat că statele din Golf nu ar trebui să-i sprijine financiar pe palestinieni sau să medieze între ei și Israel „ori de câte ori unul dintre ei aruncă o rachetă în Israel”. Dacă atacă Israelul, a sugerat el, „să reconstruiască ceea ce distrug prin propriile lor fapte”. În concluzie, Al-Jarallah a declarat: „Toate statele din Golf ar trebui să normalizeze relațiile cu Israelul pentru că pacea cu această țară, cea mai avansată, este ceea ce trebuie făcut”. Cât despre palestinieni, el a spus: „Lăsați-i pe cei proști să se descurce singuri”.

Desigur mass-media israeliană a citat pe larg editorialul. În cele din urmă, cineva din lumea arabă a ascultat rațiunea, s-a uitat la fapte și a realizat că palestinienii sunt agresorii și Israelul acționează doar în autoapărare. Și eu m-am bucurat să aud cuvintele lui Al-Jarallah, dar cred că dacă Israelul ar face ceea ce ar trebui să facă, nu ar avea deloc dușmani, nici măcar pe palestinieni. La urma urmei, noi suntem cei care au conceput motto-ul „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” și suntem cei de la care se așteaptă să-l realizeze.

O alianță cu Israelul poate fi grozavă pentru statele din Golf și cu siguranță, sunt fericit când orice țară arabă vrea să facă pace cu noi, mai degrabă decât să lupte împotriva noastră. Cu toate acestea, pentru Israel acest lucru este departe de a fi suficient. Nicio pace pe care o vom face nu se va menține până când nu vom face pace unii cu alții. Priviţi de exemplu, la pacea pe care o avem cu Egiptul și cu Iordanul. Poate că nu există lupte active între noi, dar există multă ostilitate față de Israel, în special în rândul cetățenilor celor două națiuni. Prin urmare, în cazul unui război Israelul nu poate avea încredere în aceste țări că nu se alătură dușmanilor săi.

Poate că nu ne dăm seama, dar Israelul, națiunea startup, a fost inițial o societate startup. „Experimentul” nostru a fost fără precedent și nu a mai fost încercat de atunci. Ideea a fost că oamenii care veneau din națiuni străine, adesea ostile ar putea forma o națiune lăudând ideea de unitate în sine. Dacă are succes, „formula” ar fi un model de urmat pentru umanitate.

Timp de secole, ne-am clătinat între succes și eșec, dar în cele din urmă, am dezamăgit lumea: am căzut într-o ură atât de diabolică unii față de alții, încât lumea nu a încercat de atunci să întemeieze o națiune bazată pe responsabilitatea reciprocă și să-i iubească pe alții ca pe sine.

Cu toate acestea, lumea nu a uitat obligația noastră. Nu numai propriile noastre scripturi ne amintesc de misiunea noastră, dar și antisemiții și istoricii o recunosc.

Printre acești antisemiți se numără cel mai notoriu duşman al evreilor din istoria SUA – Henry Ford, fondatorul companiei de automobile. În opera sa antisemită Evreul internațional – cea mai importantă problemă a lumii, Ford detaliază nemulțumirile sale împotriva evreilor. Totuși, ici și colo, el aruncă câteva afirmații foarte provocatoare: „Se poate ca atunci când Israelul va fi adus să vadă că misiunea lui în lume nu trebuie îndeplinită prin intermediul Vițelului de Aur” scrie el, „ cosmopolitismul Israelului cu privire la lume și integritatea lui naționalistă inevitabilă față de ea însăși, se vor dovedi împreună un factor mare și util în realizarea unității umane”. Ford s-a plâns, de asemenea că „în prezent, tendința totală evreiască face mult pentru a preveni” unitatea evreiască.

În ceea ce privește a fi o societate startup, Ford îi sfătuiește pe sociologii contemporani să studieze societatea israeliană antică, prin cuvintele sale, „Reformatorii moderni, care construiesc sisteme sociale model pe hârtie, ar face bine să se uite la sistemul social în care au fost organizați primii evrei”.

Similar cu Ford, apreciatul istoric Paul Johnson a scris în compoziția sa cuprinzătoare O istorie a evreilor: „Într-un stadiu foarte timpuriu al existenței lor colective [evreii] credeau că au detectat o schemă divină pentru rasa umană, ȋn care propria lor societate era de a fi pilot”.

Până în ziua de astăzi, lumea ne consideră datori. Ea nu poate crea genul de unitate de care are nevoie astăzi – între națiuni și credințe – și nu vede exemplul pe care trebuie să-l primească de la noi. Acesta este motivul pentru care palestinienii se pot simți încrezători că lumea va fi de partea lor. Ne acuză pentru fiecare conflict de pe planetă, nu numai cu palestinienii, ci și dintre ei. Și până când nu vom face pace unii cu alții și nu vom deveni societatea-pilot, modelul social pe care lumea se așteaptă să-l vadă, vom rămâne paria lumii.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed