“Nu există lipsă de energie; există lipsă de normalitate” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinNu există lipsă de energie; există lipsă de normalitate

În ciuda producției crescute de energie din surse regenerabile și în ciuda încetinirii producției de mașini, prețul petrolului este în creștere. Chiar dacă sunt mai puține centrale electrice care încă ard cărbune, prețurile cărbunelui sunt în creștere, de asemenea. Și prețurile gazelor naturale urcă vertiginos, iar cererea de energie pare să depășească oferta în fiecare țară și în orice formă de energie. Au scăzut sursele de energie ale Pământului atât de drastic în câteva luni? Răspunsul este un răsunător „Nu!” Nu există lipsă de energie; există o lipsă gravă de normalitate în relațiile umane. Sper că actuala criză va da un sens consumului nebun al umanității.

Criza energetică indică faptul că noi consumăm excesiv. Producem prea mult, aruncăm excesul de producție la gunoi, poluăm solul, aerul și apa și apoi ne plângem că nu avem suficient. Este la fel de sănătos ca uciderea părinților și apoi pledoaria pentru mila instanței, deoarece am rămas orfan de curând.

Este timpul să reconsiderăm tot ceea ce producem – cum împărțim producția, profiturile și bunurile, ce servicii sunt necesare și care sunt redundante și, cel mai important, cum ne tratăm unii pe alții. Scopul acestui proces ar trebui să fie clar pentru toată lumea: supraviețuirea.

Nu există niciun motiv ulterior, nici o încercare de a domina sau de a priva pe nimeni de putere sau bogăție. Pur și simplu, realitatea ne obligă să luăm în considerare întreaga umanitate și întreaga planetă. Dacă nu, întreaga noastră civilizație se va prăbuși ca un pachet de cărți.

Din moment ce încă nu înțelegem și insistăm să derulăm lucrurile așa cum am făcut-o mereu – prin jocuri de putere – anticipez o iarnă foarte rece și mohorâtă pentru emisfera nordică. Criza energetică îi va lăsa pe mulți în case întunecate și reci; nu va exista combustibil pentru mașini, iar energia regenerabilă nu va înlocui sursele tradiționale, deoarece va fi puțin soare în timpul iernii. Sper că cel puțin ne va face să ne regândim valorile. Dacă nu, vara viitoare va fi chiar mai rea decât vara îngrozitoare care tocmai s-a încheiat.

Știu că mulți oameni se bazează pe promisiunea energiei regenerabile pentru a rezolva problemele energetice ale umanității. Cred că se înșală. Există multă energie, mult mai multă decât ne trebuie cu adevărat. Mâine am putea reduce emisiile cu cel puțin jumătate. Dar cu cât avem mai mult, cu atât devenim mai înfometați, așa că setea noastră de energie nu va fi niciodată satisfăcută și nu vom înceta niciodată să exploatăm planeta sau să ne exploatăm reciproc până nu ne reeducăm și începem să fim umani unul față de celălalt.

Ne-am comportat ca niște ticăloși răsfățați, ai căror părinți le cumpără orice vor. Acum, părinții noștri au rămas fără bani și copilăria noastră s-a terminat. Este timpul să ne maturizăm și să ne purtăm ca adulți responsabili, având grijă de întreaga umanitate așa cum o mamă are grijă de întreaga ei familie. Dacă gândim ca o familie, vom atinge normalitatea.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed