“O lecţie din povestea finanţării Domului de Fier” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinO lecţie din povestea finanţării Domului de Fier

Povestea săptămânii din jurul finanțării fabricării interceptorilor Domului de Fier, care protejează cetățenii israelieni de rachetele Hamas, nu ar trebui să fie o surpriză. O mare parte din presă a încercat să descrie încercarea de a reține finanțarea ca o inițiativă a câtorva liberali de stânga din cadrul Partidului Democrat și nimic mai mult. Dar este mult mai mult decât atât, întrucât adevărata forță din spatele împingerii către o politică anti-israeliană este majoritatea evreilor americani, care văd Israelul ca un obstacol în calea eforturilor lor de a se dizolva dincolo de recunoaștere în societatea americană.

Din ce în ce mai puține corzi conectează statul Israel cu evreii din diaspora. Evreii din afara Israelului doresc să fie asimilaţi în populația generală, iar deteriorarea statutului internațional al Israelului îi determină adesea să „ia foc” pentru crimele percepute a fi făcute de Israel. În multe privințe, ei simt că au devenit ambasadori involuntari ai statului evreu, atunci când nu vor să aibă nimic de-a face cu statul evreu sau cu iudaismul. Nu e de mirare că resping Israelul și vor să-și dovedească îndepărtarea față de statul devenit paria.

De fapt, dacă ceva îi menţine încă a fi evrei, aceasta este singura cauză care i-a ținut pe evrei împreună timp de două milenii: ura evreiască. În 2005, când am vorbit la Hillel San Francisco și i-am avertizat pe evrei cu privire la creșterea antisemitismului, ei s-au dezis de mine. Au crezut că delirez. În noiembrie 2014, când am vorbit despre creșterea antisemitismului în SUA la Conferința inaugurală IAC din D.C., ei tot nu m-au crezut, deși nu erau la fel de aroganți și încrezători ca înainte. Astăzi își dau jos mezuzele pentru a evita să fie recunoscuți ca fiind case evreiești. Astăzi, ei nu mai sunt încrezători că Holocaustul nu se va mai întoarce niciodată. Și pentru a-și asigura viitorul, vor să scape de statul Israel, ultimul memento al evreimii lor, așa cum îl văd ei.

Dar antisemitismul nu a început când a fost înființat statul Israel. Israelul a fost înființat tocmai din cauza antisemitismului și în scopul abolirii acestuia. Totuși nu a făcut-o, iar desființarea statului Israel nu va elimina antisemitismul; o dovedește istoria noastră de 3.500 de ani, de pe vremea Egiptului.

Dacă vrem să punem capăt antisemitismului, trebuie să adoptăm o abordare complet nouă. În loc să ne ascundem identitatea și să încercăm să ne amestecăm în mediul înconjurător ca animalele vânate care doresc să se camufleze, ar trebui să ne afirmăm identitatea evreiască și să ne ridicăm conform cu moștenirea noastră.

Națiunea noastră este unică, la fel și rolul său în lume. Națiunea evreiască conține în ea reprezentanți din toate națiunile care existau în antichitate în jurul Babilonului, Egiptului și nenumărate alte națiuni din Orientul Apropiat și Mijlociu. În acele zile, s-au adunat în jurul unui personaj unic, care a introdus în lume o idee nouă: compasiunea și grija pentru ceilalți. Numele său era Avraam și el este tatăl iudaismului, creștinismului și islamului.

Oamenii care veneau la el nu se cunoșteau sau nu se plăceau. S-au unit doar pentru că au fost de acord cu ideea învăţătorului lor, că modul corect de a trăi este mai degrabă prin iubirea unuia față de altul decât ura. Ura nu poate fi suprimată sau eliminată; este în natura umană. Cu toate acestea, ne putem ridica deasupra ei prin creșterea importanței iubirii de ceilalți și a responsabilității reciproce. Iată ce i-a învățat Avraam pe elevii săi; asta a lăsat moștenire copiilor săi și asta și-au învățat și ei proprii copii.

Făcând acest lucru, Avraam și descendenții săi au creat o națiune al cărei motto era „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” și a cărui datorie era să transmită lumii metoda lor de a se uni deasupra diviziunii. În cuvintele Torei, datoria evreilor odată ce au atins națiunea, trebuia să fie „o lumină pentru națiuni”.

De atunci, când evreii au fost uniți, au prosperat și au fost bine primiţi de toți. Când s-au certat între ei și s-au urât unii pe alții, au devenit paria lumii, către care au fost trimişi opresori nemiloși să-i penalizeze.

Dar evreii, în loc să-şi stăpânească greșelile, au condamnat națiunile pentru cruzimea lor și au deplâns pierderea libertății și suveranității lor. În loc să-și dea seama că tot ce trebuiau să facă era să-și restabilească unitatea, au încercat să se ascundă și să devină invizibili printre națiuni și au pedepsit orice evreu care a susținut unitatea.

Până în prezent, nu înțelegem că soarta noastră este în mâinile noastre. Un miliard de dolari mai mult sau mai puțin nu va crea o cupolă de protecție deasupra noastră. Dacă dorim o protecție durabilă și eficientă, o vom găsi doar în unitatea noastră. Nu ne va adăposti de rachete; va deschide inimile națiunilor către noi cu iubire.

Dacă ne iubim, lumea ne va iubi. Dacă ne urâm unii pe alții, și lumea ne va urî.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, consultați cartea mea Ca un mănunchi de trestii: De ce unitatea şi garanţia reciprocă sunt astăzi chemarea zilei..

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed