Oamenii de ştiinţă se roagă A.Einstein răspunde la întrebarea unei fetiţe despre ştiinţă vs. religie

În Stiri (de la Brainpickings) „O fetiţă din New York, pe nume Phyllis, a scris o scrisoare marelui Albert Einstein în 1936

Riverside

19 ianuarie 1936

Dragul meu Dr. Einstein,

În ora noastră de la scoală de duminică, am adus în discuţie problema: oamenii de ştiinţă se roagă? Am început prin a întreba dacă am putea crede în ştiinţă şi religie. Scriem oamenilor de ştiinţă şi altor oameni importanţi pentru a încerca să avem propriul răspuns la întrebare. Ne vom simţi foarte onoraţi dacă veţi dori să răspundeţi la întrebarea noastră: oamenii de ştiinţă se roagă şi pentru ce se roagă ?

Suntem în clasa a şasea a domnişoarei Ellis.

Cu respect,

Phyllis

Doar cinci zile mai târziu, Einstein a răspuns: – nu este bine atunci când erudiţii răspund la curiozitatea sinceră a copiilor ? – Şi răspunsul său vorbeşte de aceeaşi calitate spirituală a ştiinţei pe care Carl Sagan o elogia zece ani mai târziu şi Ptolomeu, mii de ani mai devreme. Şase ani mai devreme, Einstein a explorat acest subiect într-un limbaj mult mai complicat şi o retorică uimitoare, în discuţia sa cu legendarul Tagore, filozof indian.

24 ianuarie 1936

Dragă Phyllis,

„Voi încerca, spune Einstein, să răspund la întrebarea ta cât mai simplu posibil. Iată răspunsul meu:

Cercetarea ştiinţifică este fondată pe ideea că tot ce există este determinat de legile naturii, inclusiv, desigur, acţiunile oamenilor. Din acest motiv, unui om de ştiinţă îi va fi greu să creadă că rugăciunea poate să influenţeze evenimentele, printr-o simplă dorinţă manifestată supranatural.

Totuşi, trebuie recunoscut că, cunoştinţele noastre actuale faţă de aceste legi sunt incomplete şi imperfecte şi că, într-un fel, această convingere în existenţa legilor fundamentale referitoare la natură se bazează pe un fel de credinţă. O astfel de credinţă este, în mare parte, justificată prin succesul cercetărilor ştiinţifice.

Pe de altă parte, cineva pasionat de evoluţia ştiinţei, este convins de prezenţa unui spirit în spatele legilor universului, un Spirit cu mult superior omului. În acest fel, căutarea în ştiinţă conduce la un sentiment religios, de un tip special, care este cu siguranţă diferit de religiozitatea cuiva mai naiv.

Cu sinceritate,

A. Einstein

Comentariul meu: Iată o adevărată opinie cabalistică a existenţei unei forţe superioare în lume, care nu trebuie adorată, ci revelată.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed