“Pentru a trata dependenții de droguri, construiți o societate care să-i vindece” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Pentru a trata dependenții de droguri, construiți o societate care să-i vindece

În ultimii cinci ani a existat o creștere cu cincizeci la sută a numărului de persoane fără adăpost în Israel. Una dintre problemele surprinzătoare ale persoanelor fără adăpost este că, chiar și atunci când au un loc de cazare și condiții de trai adecvate, de multe ori preferă strada în locul locuințelor pentru că numai acolo găsesc droguri și alcool. Este ca și cum dependența lor îi scoate din case în stradă și departe de speranța unei vieți decente.

Odată ce cineva este dependent de droguri, este aproape imposibil să-și schimbe situația. Drogurile sunt atât de tentante pentru dependenți, încât practic nu există nimic care să-i facă săreziste.

Soluția la problemele dependenților nu este la nivel personal, ci la nivel social. Dacă o societate are o ancoră puternică, ce-i poate ridica pe astfel de oameni și îi poate transforma într-o parte constructivă a societății, ei ar putea avea o șansă. Din păcate, nu văd o asemenea ancoră în societatea israeliană actuală; nu are nimic de oferit dependenților.

Mai rău încă, în acest moment nu văd o societate în Israel. Odată ce construim o societate, putem construi o societate pentru persoanele fără adăpost și dependenții de droguri, prostituate și toți ceilalți oameni defavorizați din țară.

Prin societate, nu mă refer la instituții sau reglementări. Societatea înseamnă oameni care se simt conectați unii cu alții, care simt o conexiune și se sprijină unul pe altul. O societate înseamnă oameni care se ridică de pe scaune pentru a se întâlni. Dacă am avea astfel de oameni, am putea construi ceva.

Când aduci un dependent de droguri într-o astfel de societate, el sau ea vede cum trăiesc oamenii, ce își doresc, care sunt scopurile lor, vede viitorul și ce îi satisface. Apoi, în loc să se concentreze asupra situației lor personale, dependenții de droguri pot vedea speranță, iar acest lucru îi va vitaliza și le va calma nevoia neîncetată de a scăpa de realitate prin droguri.

Într-un fel, îi va face pe dependenți să se „prindă” mai degrabă de viața socială decât de droguri. O societate în care oamenii au grijă unii de alții are o putere atât de magnetică încât oamenii care se apropie de ea nu se vor putea deconecta de la ea. Dependenții de droguri care vin într-o astfel de societate resping drogurile pe care le folosesc pentru a se deconecta de realitate, deoarece îi deconectează de „poțiunea de viață” pe care o simt în jurul lor.

Prin urmare, dacă dorim să rezolvăm probleme precum lipsa adăpostului, dependența de droguri și prostituția, nu ar trebui să ne concentrăm asupra victimelor, ci asupra societății din jurul lor. Societatea respectivă va stabili dacă sunt vindecați sau rămân afectați.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed