„Pentru cine suntem responsabili?” (Quora)

Michael Laitman, în Quora: „Pentru cine suntem responsabili?

Se spune că „întreaga lume a fost creată pentru persoana respectivă” (cabalistul Yehuda Ashlag, „Introducere în Cartea Zoharului”). Înseamnă că suntem în cele din urmă responsabili pentru întreaga lume, adică pentru întreaga omenire.

Întrebarea devine atunci, de ce ne lipsește să ne simțim responsabili pentru întreaga lume?

Acest lucru se datorează faptului că natura noastră acționează printr-un filtru de auto-servire „împlinire maximă pentru efort minim”, care ne împiedică să simțim o responsabilitate atât de imensă.

Simțirea responsabilității pentru întreaga lume ar adăuga o greutate insuportabilă pe umerii noștri, așa că, pentru a ne scuti de o povară atât de constantă, natura noastră de auto-servire caută o viziune asupra lumii mai confortabilă. Elimină sentimentul de responsabilitate pentru nenumărați alți oameni și ne preocupă cu propriile nevoi personale, dorințe și preocupări.

Noi percepem lumea ca o proiecție a calităților noastre interioare. Prin urmare, dacă nu facem nici o mișcare pentru a ne ridica deasupra intereselor noastre personale înguste pentru a aduce beneficii celorlalți, atunci percepem lumea în consecință: ca o lume plină de indivizi care își prioritizează propriile interese, de multe ori în detrimentul celorlalți și al naturii.

Cu toate acestea, cu cât ne putem ridica mai mult decât interesele noastre personale restrânse și ne propunem să beneficiem pe ceilalți, cu atât vom dezvolta sentimente de responsabilitate și considerație față de ei. Aplicându-ne în beneficiul celorlalți, ne vom simți reciproc ca fiind mai apropiați și mai dragi. Cu alte cuvinte, cu cât dezvoltăm noi atitudini altruiste mai presus de cele egoiste înnăscute, cu atât ne vom simți mai responsabili pentru cercurile din ce în ce mai largi ale societății umane, până când în cele din urmă ne vom simți responsabili pentru întreaga lume.

Mai mult, lumea de astăzi pare mai interconectată și mai interdependentă decât oricând. Trăim vremuri în care interconectarea noastră globală devine din ce în ce mai evidentă prin intermediul economiilor și tehnologiilor globale. Coronavirusul este, de asemenea, un exemplu cheie al interdependenței noastre globale, arătând cum o particulă minusculă care a apărut într-un oraș a devenit o pandemie globală. Prin urmare, responsabilitatea și preocuparea doar pentru o persoană, un grup select sau o națiune nu vor reuși să ne asigure fericirea, pacea și siguranța de durată. Astăzi, suntem într-o epocă de tranziție majoră, în care va trebui să începem să ne asumăm responsabilitatea pentru bunăstarea umanității, deoarece beneficiul sau prejudiciul nostru depinde de amploarea beneficiului sau răului pe care îl experimentează umanitatea.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: