Planeta pe muchie

Optiune: Thomas L. Friedman (de la nytimes.com): „Chiar trebuie sa va intrebati daca, peste cativa anide acum incolo, vom privi inapoi la prima decada a secolului 21- cand preturile la mancare au fost batute in cuie, preturile la energie au urcat vertiginos, populatia planetei era in deriva, tornadele brazdau orasele, inundatiile si secetele au batut recorduri, mase de oameni  au fost stramutate si guvernele erau amenintate de incrucisarea a toate astea- si ne vom intreba: Unde ne-o fi fost capul? Cum de nu am intrat in panica, atunci cand era atat de evident ca traversam o anumita crestere a  pericolului maxim in ceea ce priveste clima/resursele naturale/populatia, toate in acelasi timp?”

Unicul raspuns este ca e dificil, chiar daca este necesar, sa ne schimbam viziunea asupra vietii. Distrugem resursele vitale, consumandu-ne propriul viitor.

Exploatam resursele naturale si poluam pamantul cu deseurile noastre, intr-o asemenea masura, incat trece peste capacitatea de auto-refacere a planetei. Nu putem sa ne schimbam prin vointa si, de aceea, vom fi transformati prin criza, repede si radical. De-a lungul catorva decade, vom transforma complet economia, industria energetica si transporturile.

„Ne vom da seama ca,  modelul de consum pe care l-am dezvoltat, este defect si trebuie sa trecem la dezvoltarea unui model mai fericit, bazat pe reducerea muncii si a posesiunilor oamenilor.”

„Suntem condusi de o alegere actinata de criza,” Gilding, veteranul ecologist australian- antreprenor, spune: „ Fie lasam colapsul sa ne ia in stapanire, fie dezvoltam un nou model economic, viabil. Vom alege ultima varianta. Poate ca suntem inceti, dar nu suntem prosti.”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed