“Poporul evreu este despre calitate, nu despre cantitate” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinPoporul evreu este despre calitate, nu despre cantitate

Poporul evreu crește. Un studiu cuprinzător efectuat de cercetători de la Universitatea Ebraică și publicat recent de Agenția Evreiască arată că, în ciuda antisemitismului și a altor amenințări, populația evreiască din întreaga lume a crescut de la 15,1 milioane anul trecut la 15,2 milioane de evrei în prezent. Cu toate acestea, creșterea numărului de evrei nu reprezintă un semn de putere mai mare. Potențialul poporului Israel nu stă în materie, în cantitate, ci în spirit, în calitatea unității noastre.

Aproximativ 45% din totalul evreilor din lume locuiesc în Israel, adică aproape 7 milioane. Statele Unite cu 6 milioane de evrei, reprezintă a doua cea mai mare comunitate evreiască la nivel global. În fața evenimentelor antisemite în creștere din lume, ar fi trebuit să vedem noi valuri de imigrați în Israel, dar nu este cazul. Nu există nicio corelație între creșterea numărului de evrei pe de o parte și presiunea asupra lor pe de altă parte.

Antisemitismul este cu greu un factor care influențează evreii să emigreze în Israel, deoarece sunt deja obișnuiți să caute pe pământ un loc unde să se ascundă, în ciuda faptului că este rotund și conectat și că nu există literalmente încotro să fugi. Mai devreme sau mai târziu vor fi expuși la ură.

Evreilor li se pare întotdeauna că au reușit să găsească un refugiu sigur, dar este doar la suprafață, ca un copil care închide ochii și crede că pericolul a trecut. Evreii au un îndemn înnăscut de a trăi printre națiunile lumii, iar posibilitatea de a trăi printre evrei în Țara Israelului nu îi atrage.

Evreimea din diaspora nu este locul în care statul Israel își poate pune speranțele pentru viitor și nici nu trebuie, deoarece numerele nu au nicio semnificație; după cum se spune despre poporul Israel: „Sunteți câțiva dintre toate popoarele”. Puterea evreilor nu se măsoară după numărul nostru, ci prin calitatea conexiunii noastre.

Astăzi nu simțim puterea spiritului în poporul Israel pentru că suntem divizați și conflictuali, cufundați în lupte materiale și pământești. Când suntem uniți corespunzător, creăm o forță spirituală extraordinară. Calitatea relațiilor și conexiunilor dintre noi este cea care determină intensitatea acelei forțe.

Opusul se întâmplă în starea noastră actuală. Institutul de Politici al Poporului Evreiesc a avertizat recent despre eroziunea poporului evreu care s-a intensificat în ultimul an și se reflectă atât între evrei, cât și în relațiile lor cu restul lumii. Unul dintre motivele pentru aceasta, așa cum sugerează cercetătorii, este distanțarea generației tinere de Israel și slăbirea identității lor evreiești.

Chiar dacă există o mulțime de organizații care au ca scop conectarea evreilor oriunde s-ar afla, ei sunt de asemenea, împărțiți, argumentând, divizați prin partizanat. Suntem confuzi în a gândi că evreii pot prevala atunci când sunt slăbiți de polarizarea politică, ce nu are nicio aderență în iudaismul care vorbește doar despre unificare. Poporul Israel este întemeiat pe principiul de a fi ca un singur om într-o singură inimă. Când oamenii sunt partizani, ideea evreiască este moartă.

Aceasta este singura problemă pe care o are poporul Israel. Nu ne dăm seama cât de critică este conexiunea noastră. Soarta noastră depinde de asta, pentru că dacă evreii se conectează mai presus de toate diferențele, aduc pacea între ei, care este apoi revărsată asupra întregii lumi. Iudaismul are o singură ideologie: a fi ca unul. Aceasta se numește „a fi cu Creatorul”.

Trebuie doar să renunțăm la discursul politic, să strigăm opiniile opuse și să ne conectăm mai presus de toate diferențele. Acesta este singurul lucru care ne poate ajuta să întărim națiunea. Trebuie să ne străduim pentru o situație în care decidem să nu luăm în considerare altceva decât o dorință curată și autentică de a fi ca frați și surori. Gândiți-vă la o mamă care are un milion de copii. Cum ar vrea să îi vadă? Așa ar trebui să ne comportăm unul față de celălalt.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: