“Povestea evreiască nespusă a Hollywoodului” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinPovestea evreiască nespusă a Hollywoodului

După un deceniu de întârzieri și un cost de aproape 500 de milioane de dolari, Muzeul de Film al Academiei din Los Angeles s-a deschis în sfârșit publicului larg; aici vor fi proiectate filme clasice și vor fi prezentate scenarii și imagini din zorii cinematografiei.

Însă surpriza pe care o au mulți astăzi este că în muzeu nu se menționează pionierii care au construit industria de la Hollywood: evreii. Un articol intitulat „Evreii au construit Hollywood-ul. Deci, de ce istoria lor este ștearsă din noul muzeu al Academiei?”, publicat în The Forward, a adus acest subiect în atenția oamenilor. Autorul o citează pe Doris Berger, curatorul principal al muzeului, explicând motivul pentru omiterea contribuției îndrăznețe evreieşti la Hollywood: „Vrem să atragem un public mare, variat. Ne dorim ca oamenii să se vadă în programele și expozițiile noastre care prezintă obiecte și filme foarte cunoscute, precum și regizori mai puțin cunoscuți. Ne propunem să creăm un dialog”.

Evreii din Europa de Est care au emigrat în America au fost primii care au construit Hollywood-ul. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, chiar la începutul secolului al XX-lea, evreii au fost excluși din diverse profesii, instituții de învățământ și cercuri sociale. Întrucât celor care nu aveau nimic pe de o parte, li s-a deschis o oportunitate pe de altă parte, evreii au luat cu ambele mâini și cu recunoștință terenul necultivat al cinematografiei.

Locul era liber, era foarte ușor să intri, să lucrezi și să reușești, și ei erau atrași acolo ca în orice loc fără tulburări și restricții. Astfel, cu ajutorul simțului de afaceri dezvoltat, evreii au făcut din industria filmului o pernă confortabilă de prosperitate.

Este posibil ca în spatele filosofiei pluraliste moderne a curatorului evreu al muzeului să se afle o simplă nevoie de a ascunde aceste fapte, de a reduce proeminența evreilor și de a rămâne ascunsă. Adevărul este că aceasta nu este o mare pierdere, pentru că poporul Israel, binecuvântat cu abilitățile lui, nu este menit să distreze lumea și să îi ofere o oră și jumătate de evadare din realitate.

Rolul poporului evreu este de a valorifica un gând clar și o inimă înțeleaptă pentru a răspândi o explicație împlinitoare a naturii lumii către societatea umană, oferind instrumentele și cunoștințele pentru a se conecta unul cu celălalt în această viață dificilă. Aceasta este doctrina națiunii, acestea sunt aspectele înrădăcinate în poporul nostru, pe care ni se poruncește să le realizăm și să le insuflăm în toată lumea. Cu alte cuvinte, până când noi, poporul Israel, nu vom prezenta metoda de a repara lumea, merită să nu fim vocali.

Chiar și așa, evreii din Statele Unite nu își pot permite să arate starea actuală a lucrurilor și să se laude cu contribuția lor. Ura față de evrei este în creștere în America și nu este nevoie să adăugați o importanță banală. Trebuie să fim pionieri în prezentarea poveștii umanității: unde suntem astăzi și unde ne putem îndrepta dacă lucrăm pentru schimbare.

Drama și comedia, râsul și plânsul, sunt instrumente care ating inima direct, așa că prin ele se poate descrie cu sensibilitate și înțelepciune imensa dificultate în care ne aflăm astăzi. Cu ajutorul lor este posibil să ilustrăm pe de o parte toate dezastrele naturale care ne afectează, toate bătăliile și luptele crude care izbucnesc între noi și, pe de altă parte să trasăm în linii clare abilitățile noastre de a depăși forțele și de a crea o lume mai bună.

Poporul evreu este capabil să fie pionier în crearea unui nou scenariu, a unui nou complot pentru a inversa tendința actuală a societății negative, prin redirecționarea conexiunilor dintre noi, de la primire la dăruire, de la ură la iubire.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed