“Preţul libertăţii” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Preţul libertăţii

Pe măsură ce luptele din Ucraina escaladează și presiunea asupra civililor se intensifică, devine clar că un compromis sau o soluție „rezonabilă” sunt ambele inaccesibile. Nu numai că nenorocirea de pe teren crește, dar dușmănia dintre cele două națiuni se adâncește pe măsură ce suferința oamenilor se intensifică. Astăzi, depășirea altor națiuni cu forța militară este impracticabilă.

Prin urmare, părțile vor trebui în cele din urmă să lase armele jos. Dacă în acel moment, adversarii înțeleg nevoia de a-şi acorda reciproc libertate, vor putea avansa constructiv. Dacă totuși, ei insistă să încerce să se domine unul pe celălalt, prețul libertății va crește, deși libertatea va veni în cele din urmă.

Deși este dificil să examinezi un conflict în mod obiectiv atunci când ești parte din el, cu cât părțile se blochează mai mult în a face acest efort, cu atât mai mult își vor prelungi suferința. În cele din urmă, ei și întreaga lume cu ei, vor înțelege că războiul care se duce astăzi este o luptă nu numai pentru libertatea națiunilor, ci pentru libertatea fiecărei persoane și în cele din urmă, pentru libertatea sufletelor noastre. Lupta, prin urmare, este prețul pe care îl plătim pentru libertatea noastră.

Pentru a câștiga acest război, trebuie să înțelegem cu ce ne confruntăm, cine este adevăratul nostru dușman. Cu cât ne uităm mai mult la factorii din spatele acestui război, cu atât mai mult vom realiza că adevăratul vinovat este ego-ul uman, care îi determină pe toți oamenii să caute gloria, faima, puterea și bogăția. Cu toții avem un ego; este un monstru care trăiește în noi și numai circumstanțele și caracteristicile dincolo de înțelegerea noastră determină dacă ajungem într-o poziție în care s-ar putea manifesta în noi. Dar, chiar dacă nu este exprimat, un tiran egoist încă trăiește în noi toți.

Prin urmare, lupta noastră ar trebui să fie pe două fronturi: fizic și intern. Pe plan fizic, trebuie să facem tot ce putem pentru a ne salva viețile. Pe frontul intern, mai important, trebuie să fim în fața tiranului din noi și să căutăm să ne ridicăm deasupra egoului care ne separă și ne pune unul împotriva celuilalt până la moarte.

Lupta împotriva ego-ului are loc în moduri diferite, în momente diferite și în locuri diferite. În unele locuri se desfășoară violent, prin războaie, terorism sau alte forme de violență. În alte locuri se manifestă prin sancțiuni economice, deficit de produse de bază, prețuri care cresc vertiginos la energie și alte forme de dificultăți economice care ne influențează viața. În alte locuri, războiul se desfășoară prin bătălii politice. Oricum, aceste greutăți sunt toate prețuri pe care le plătim pentru libertatea noastră.

Ego-ul poate câștiga în unele locuri și pierde în altele, dar în final, va pierde cu totul. Timpul stăpânirii sale se apropie de sfârșit.

În eseul său „Libertatea”, scris în anii 1930, marele gânditor și cabalist Baal HaSulam a scris că fiecare tendință și caracteristică a unui individ este unică și trebuie să o prețuim și să o cultivăm. Ulterior, a detaliat importanța menținerii libertății nu numai a indivizilor, ci și a națiunilor. În cuvintele sale, „Din cele spuse mai sus, aflăm ce rău groaznic provoacă acele națiuni care își forțează domnia asupra minorităților, privându-le de libertate fără a le permite să-și conducă viața conform tendințelor pe care le-au moștenit de la strămoși. Ei sunt considerați, nu mai puțin decât ucigași”.

Și pentru a fi liberi, trebuie să ne eliberăm de ego-ul nostru. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să formăm noi conexiuni între noi, bazate pe preocupare reciprocă și sprijin reciproc. În loc să se suprimăm unul pe altul, societatea trebuie să învețe să încurajeze pe fiecare să fie adevăratul lor sine.

La rândul lor, indivizii trebuie să învețe să se ridice și peste ego-urile lor și să-și folosească abilitățile și capacitățile unice nu pentru propriul beneficiu și adesea în detrimentul altora, ci în beneficiul societății. În acest fel, dacă toată lumea va contribui la beneficiul întregii omeniri cu ceea ce natura le-a dat, va exista abundență, pace și armonie pe planeta noastră. Prin urmare, cu cât alegem mai devreme să plătim prețul pentru eliberarea de ego, cu atât mai repede vom ajunge la prosperitate.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed