“Putem construi un pod peste o prăpastie pe care nimeni nu vrea să o treacă?” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinPutem construi un pod peste o prăpastie pe care nimeni nu vrea să o treacă?

Este scris: „Unde nu există oameni, încearcă să fii o persoană” (Mishnah, Avot, 2: 5). Pare foarte potrivit să invocăm această zicalăîntr-un moment în care oamenii și-au pierdut orice încredere unul în celălalt, în autorități și se simt fără speranță privind viitorul. Trecem printr-o trezire dificilă, o constatare a fragilității societății noastre.

Democrația și-a dovedit încă o dată vulnerabilitatea. Italia a fost o democrație înainte să cadă pradă fascismului. Germania a fost o democrație înainte să cedeze nazismului. Chiar și fondatorul comunismului chinez a intenționat inițial să formeze o democrație. Celebrul istoric Maurice Meisner a scris despre Mao Zedong, „Nici termenii„ socialism”, nici „bolșevism” nu au apărut în „Manifestul” lui Mao. Mai degrabă, „democrația” a fost numită de Mao „ideologia de bază” a rezistenței la opresiune”. Acum, se pare că Statele Unite ale Americii traversează același calvar când un vis devine un coșmar.

Trebuie întotdeauna ca democrația să eșueze? De ce totalitarismul pare să o depășească întotdeauna? Poate că dacă înțelegem acest lucru, vom înțelege cum să salvăm societatea noastră din agonie.

Ne place sau nu, persoane diferite au păreri diferite. Nu vor exista niciodată idei similare, în nicio societate, în niciun moment, așa cum au spus înțelepții noștri (Midrash Rabbah, 21: 2), „Deoarece fețele lor nu sunt similare, la fel și părerile lor nu sunt aceleași. Mai degrabă, fiecare are opinia lui”. Deci, cum putem determina cine are dreptate atunci când suntem destinați să fim diferiți? De ce părerea mea trebuie să fie corectă și părerea celuilalt greșită, dacă niciunul dintre noi nu îl poate convinge pe celălalt? Există o eroare în sistem?

Nu, nu există nicio eroare. Eroarea este în înțelegerea noastră a sistemului. Nu există similitudini de vederi, deoarece nu este menit să existe. Este menit să existe diversitate! Din nou, opiniile diferite nu sunt dezacorduri, sunt diversitate!

De ce trebuie să existe diversitate? Fără diversitate, nu există evoluție, creștere, viață. Totul există doar prin elemente diverse și de obicei opuse, care lucrează împreună pentru a menține sistemul pe care îl locuiesc. De la particule de atomi la grupuri de galaxii, universul constă în contrarii care cooperează pentru a menține sistemul pe care îl ocupă.

Și animalele se ucid reciproc pentru hrană, dar mențin astfel sănătatea și garantează supraviețuirea speciilor pe care le vânează. Trăim într-o lume a contradicțiilor, deoarece doar contradicțiile garantează dezvoltarea și progresul.

Dar noi, oamenii, suntem o excepție. Înființăm democrații tocmai pentru că apreciem diversitatea și necesitatea dezacordurilor ca bază pentru progres, totuși cedăm în fața ego-urilor noastre și stabilim că doar punctul nostru de vedere este corect. Pe măsură ce ego-urile noastre preiau controlul, pierdem din vedere faptul că diversitatea împietrită este o condamnare la moarte pentru noi și pentru societate? Cum să nu ne dăm seama că tocmai opinia opusă este cea care face ca propria noastră opinie să conteze? Cum să nu ne dăm seama că adversarul meu ideologic este cel care dă meritul ideologiei mele?

Dacă ne reducem la tăcere unii pe alții, nu ne vom amuţi doar pe noi înșine, ci ne vom amuţi mintea, inimile și în cele din urmă ne vom distruge societatea și viața. Nimic nu poate fi mai periculos decât credința că numai eu am dreptate și oricine nu este de acord cu mine greșește.

A fi o persoană, ca să revenim la proverbul din deschidere, înseamnă a susține diversitatea atunci când toată lumea o critică. Înseamnă să nu mă gândesc că doar punctul meu de vedere este corect, ci mai degrabă să-mi mențin punctul de vedere, deoarece aceasta este partea mea din pod, prețuind în același timp faptul că alte persoane, care mențin alte puncte de vedere, mențin cealaltă parte a podului. Numele podului este diversitate și îl construim susținând multitudinea de puncte de vedere. Acesta este singurul mod în care putem începe să avansăm.

Așa cum nu putem merge pe un singur picior, ci avem nevoie de ambele picioare pentru a merge mai departe, tot așa opiniile noastre au nevoie una de cealaltă, astfel încât noi, ca societate, să putem avansa. Acolo unde nu există oameni, este pentru că nu există poduri între ei. Construiește-le și fii o persoană!

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed