“Răspuns la o întrebare despre evrei și arabii din Israel” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinRăspuns la o întrebare despre evrei și arabii din Israel

Unul dintre studenții mei mi-a spus că de la începutul Operațiunii Gardian al Zidurilor (cea mai recentă campanie militară împotriva Hamas în Gaza), zeci de arabi israelieni au lăsat mesaje pozitive pe pagina mea ebraică de Facebook. Nu s-au raportat la conflict, dar și-au exprimat acordul cu mesajul de unitate pe care îl transmit acolo. Studentul m-a întrebat dacă pot explica interesul lor brusc pentru conținutul de pe pagina mea.

În primul rând, cred că este mai ușor pentru israelienii arabi să acceseze conținutul meu decât pentru arabii din alte țări, din simplul motiv că israelienii arabi vorbesc și citesc ebraica. Din conținutul comentariilor lor, care sunt și scrise în ebraică, este clar că sunt de acord cu mesajul din cuvintele mele, iar acesta cred că ar trebui să fie cel mai clar mesaj adresat evreilor cu privire la ceea ce trebuie să facem, dacă vrem cu adevărat pace.

Mesajul, după cum știm, este simplu: lumea nu ne respectă pentru că nu avem respect pentru conexiunea dintre noi. Înțelepții noștri au repetat acest mesaj la urechile strămoșilor noștri. Ei au scris despre asta din abundență, dar noi am refuzat să ascultăm. Și antisemitii ne-au spus în nenumărate feluri că ne disprețuiau ura unuia față de celălalt. Istoria a arătat în repetate rânduri că cele mai grave lovituri pe care le-am suferit de la națiuni au venit după perioade de discordie intensă și lupte între noi, iar cele mai prospere perioade ale noastre au fost în timpul unei puternice unități interne.

Acum, arabii ne spun același mesaj. În ochii mei, ei nu sunt dușmani; sunt mesageri care ne spun că ne vor aprecia, atunci când vom aprecia conexiunea dintre noi. Este același mesaj pe care ni l-au spus națiunile lumii încă de la înființarea noastră ca națiune, dar acum ni-l spun contemporanii noștri. Pentru mine, răspunsul pozitiv al vecinilor noștri arabi la mesajul unității evreiești este o mărturie a necesității supreme de a începe procesul de reconciliere cu vecinii noștri, reconciliere între noi. Cu cât începem mai repede, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea: pentru evreii din Israel, pentru arabii din Israel și pentru restul lumii. De îndată ce vom începe să ne unim, vom descoperi că arabii nu sunt dușmanii noștri, ci sunt partenerii noștri.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, consultați cărțile Alegerea evreiască: Unitate sau Antisemitism, fapte istorice despre antisemitism ca reflectare a discordiei sociale evreiești, şi Ca un mănunchi de trestii: de ce unitatea și garanția reciprocă sunt apelul actual al zilei..

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed