“Războiul — Războiul spiritual” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Războiul — Războiul spiritual

Pentru filozoful grec Heraclit, războaiele „sunt temeiul necesar pentru tot ceea ce va apărea”, scrie Abraham Schoener de la Universitatea din Toronto. „Războiul nu este doar un principiu în lumea treburilor muritorilor; guvernează toate lucrurile, atât fiecare ființă din cosmos, cât și cosmosul însuși ca întreg”, adaugă Schoener despre părerile filozofului. Într-adevăr, toată natura constă din elemente contradictorii care se unesc. La nivel subatomic, între lumină și întuneric, frig și căldură, atracție și respingere, totul provine din elementele pozitive și negative care se unesc pentru a crea echilibru.

Pe plan uman, cele două contrarii sunt exprimate ca egoism cu toate expresiile sale negative și altruism cu expresiile sale pozitive. Problema este că există foarte puțin din acestea din urmă, aproape deloc. La fiecare nivel al naturii, forțele negative și pozitive sunt în echilibru, menținând armonia și homeostazia. Doar la nivel uman forța negativă depășește cu mult pe cea pozitivă și dezechilibrează întreaga lume.

Războiul care se desfăşoară în prezent în Ucraina nu este așadar o dispută locală, ci o ciocnire de semnificație spirituală; de aceea întreaga lume se implică cel puțin emoțional în asta și sper să nu devină implicare militară. Dacă vrem să eliminăm războiul, trebuie să ne schimbăm spiritul de la predominant negativ și abuziv față de ceilalți la o armonie şi echilibru între negativ și pozitiv, în acord cu restul naturii.

Există o veche poveste Cherokee despre un războinic în vârstă care i-a spus nepotului său despre bătălia din noi. El a spus că în fiecare dintre noi există o luptă între doi lupi: unul este rău, lacom și abuziv, iar celălalt este bun, generos și plin de compasiune. Nepotul s-a gândit puțin la asta și, în cele din urmă, a întrebat: „Care dintre ei câștigă?” la care bunicul lui a răspuns: „Cel pe care îl hrănești”.

Oamenii sunt ființe sociale. Credem că gândurile noastre sunt independente, dar în realitate suntem un produs al societății noastre. Lupul rău învinge pentru că întreaga noastră societate înclină spre răutate, violență și exploatare. Hrănirea lupului bun înseamnă ridicarea valorii păcii și grijii.

Natura umană nu ne va lăsa să hrănim doar lupul bun; este în mod inerent rău, așa cum este scris: „Înclinarea inimii omului este rea din tinerețe” (Geneza 8:21). Cu toate acestea, dacă noi, ca societate, punem valoarea păcii mai presus de orice altceva în viață, atunci noi înșine ne vom schimba.

În mod normal, ne gândim la pace ca la absența luptei active. De fapt, pacea este mult mai mult decât atât. Cuvântul ebraic pentru pace este shalom, de la cuvântul hashlama, care înseamnă completare, și shlemut, care înseamnă întreg. Pacea așadar, nu înseamnă absența egoismului, ci mai degrabă completarea lui cu altruism și crearea unui întreg complet.

Nu trebuie să negăm sau să suprimăm natura noastră de bază. Dacă încercăm, sigur vom eșua. În schimb, trebuie să o completăm cu opusul său. Dacă echilibrăm egoismul cu o cantitate egală de altruism, vom avansa în armonie și pace, la fel ca ȋntreaga natură.

Deoarece egoismul nostru crește continuu, nu trebuie să încetăm niciodată să creștem importanța păcii. În acest fel, vom crea un echilibru dinamic, așa cum corpul nostru menține echilibrul prin homeostazie.

Războiul actual, ca toate războaiele, este o chemare către omenire de a ne completa răutatea cu bunătate. Nu putem evita să facem ceea ce trebuie să facem pe câmpul de luptă, dar dacă vom crede că a câștiga o bătălie ne aduce pace, ne vom trezi în curând implicați în mai multe războaie, probabil mai devastatoare decât cel actual.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed