“Războiul Rusia-Ucraina: Cutia Pandorei este deschisă” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinRăzboiul Rusia-Ucraina: Cutia Pandorei este deschisă

Ramificațiile acestui război sunt mult mai adânci decât impactul pe care îl va avea asupra celor direct implicați în conflict. Va remodela lumea, deoarece este probabil ca și alte fricțiuni latente între țări și teritorii să fie activate ca o consecință a situației Rusia-Ucraina. Acest război tocmai a deschis o eră a războaielor, mici și mari, între diferite popoare.

Premierul britanic Boris Johnson a spus recent că acest război ar putea deveni cu ușurință „cel mai mare război din Europa din 1945” și sunt de acord. Dacă țările cu medii similare nu pot ajunge la un acord între ele, atunci cu atât mai probabil este ca mai multe țări care au diferențe mari și conflicte străvechi să alunece cu ușurință în război fără un motiv aparent justificat.

La nivel personal, mă întristează să văd cum se întoarce soarta și din nou, ne aflăm în război. Îmi pare rău și sunt neliniștit deoarece am mulți studenți în Rusia și Ucraina care sunt amenințați și simt cum situația deteriorată îi afectează pe ei și întreaga lume. Și în Israel am mulți studenți care urmăresc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în Europa de Est, îngrijorați de soarta membrilor familiei și prietenilor lor.

Speranța mea este ca manifestările de ură între ruși și ucraineni să înceteze în curând, două popoare care au trăit cot la cot de-a lungul istoriei. Dacă ȋncă ar mai fi posibil, aș da tot ce-mi stă în putință, ca să fac să tacă, să calmez, să evit escaladarea, dar acest lucru este imposibil deocamdată.

Nu avem multe de făcut în această etapă. Putem doar tânji după pace și încetarea focului, să vorbim despre toate părțile care dau dovadă de reținere. Părțile aflate în conflict ar putea urma exemplul triburilor native americane care și-au îngropat ostilitatea într-o ceremonie în timpul căreia triburile aflate anterior în război au convenit să-și rezolve diferențele și să trăiască în armonie și și-au pecetluit acordul prin șeful fiecărui trib îngropând în pamant securea războiului.

Un astfel de scenariu nu pare realist în circumstanțele actuale. Astfel, deasupra forțelor ostilității, deasupra egoismului și controlului, ca forțe motrice ale tuturor conflictelor din lume, nu putem decât să ridicăm o rugăciune globală pentru pace, cerând să ne înțelegem cu toții. Pentru că numai în puterea conexiunii și în legătura dintre inimile noastre poate apărea o mare forță pozitivă, o forță capabilă să unească toate părțile, să-i împace pe cei care urăsc, să trezească în noi toți adevărul că toți aparținem unui singur suflet. După cum este scris: „Cine face pace în înălțimile Lui, să facă pace cu noi…” (Cartea lui Iov, 25:2)

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: