“Redefinind progresul” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinRedefinind progresul

The James Webb Space Telescope Mirror is seen during a media unveiling at NASA’s Goddard Space Flight Center at Greenbelt, Maryland November 2, 2016.REUTERS/Kevin Lamarque/

Oglinda telescopului spațial James Webb este văzută în timpul unei dezvăluiri media la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, 2 noiembrie 2016. REUTERS/Kevin Lamarque/

Sâmbătă aceasta, NASA plănuiește să lanseze mult așteptatul său telescop spațial de generație următoare, telescopul spațial James Webb. Telescopul care a fost în construcție de zeci de ani, este cel mai complex observator științific spațial construit vreodată. Potrivit NASA, „Webb va privi cu mai mult de 13,5 miliarde de ani înapoi în istoria cosmică până la o perioadă în care primele obiecte luminoase evoluau. Este primul observator capabil să exploreze cele mai vechi galaxii… Webb va studia, de asemenea, atmosferele planetelor care orbitează în jurul altor stele și va observa luni, planete, comete și alte obiecte din propriul nostru sistem solar.”

Tehnologia este un lucru minunat. Ne-a oferit energie abundentă și ieftină, aparate care ne fac viața ușoară și călătoriile plăcute și sigure. Tehnologia ne-a oferit medicină avansată, longevitate, cunoștințe dincolo de visele noastre și „ochi” care pot vedea marginea universului.

Da, de secole ne-am pus speranțele în tehnologie că ne oferă ceva ce nu este menită să ne ofere: fericirea. Ne-am gândit că a face viața mai ușoară și mai lungă ne va face mai fericiți, dar ne-am înșelat. Acesta este motivul pentru care din zilele în care am obținut lumină și căldură dintr-un foc pe care l-am aprins lovind două pietre una de cealaltă, până în zilele în care pornim un dispozitiv electric alimentat de panouri solare, nu am reușit să ne satisfacem nevoia cea mai elementară: să ne simţim fericiţi.

Fericirea nu vine din tehnologie, ci din relațiile bune cu oamenii din jurul nostru. Dacă continuăm să ne punem speranțele în tehnologie pentru a ne face fericiți, ne condamnăm la o viață plină de nefericire. Cu toate acestea, dacă ne concentrăm pe cultivarea unor relații bune cu oamenii din jurul nostru, cu siguranță vom fi fericiți.

Odată ce avem acea bază solidă pentru relații bune și ne simțim fericiți și mulțumiți, tehnologia poate fi un plus grozav. În acest caz, vom ști cum să folosim tehnologia pentru a îmbunătăți și a consolida relațiile noastre și nu vom fi induși în eroare să credem că tehnologia în sine poate sau ar trebui să ne facă fericiți.

În prezent, când ne gândim la progres, ne gândim la progresul tehnologic. Dar progresul real nu este în trecerea de la puterea de foc la energia solară, ci în construirea de conexiuni mai bune, care generează căldură între noi. Trebuie să redefinim „progresul” pentru a reflecta mai degrabă îmbunătățirea relațiilor noastre, decât în capacitatea noastră de a genera mai multă energie prin fisiune nucleară sau producție de combustibili fosili.

Când inimile noastre sunt luminate de oamenii din jurul nostru, vom ști ce fel de energie să folosim, de câtă nevoie avem cu adevărat de ea și cum să folosim cel mai bine tehnologia de dragul nostru și de dragul tuturor celorlalți.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed