“Redefinind supraconsumul” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Redefinind supraconsumul

Mii de studenţi au luat parte la Greva Școlilor Pentru Climă pe 25 martie 2022 în New York City. Studenții au organizat un miting la Brooklyn Borough Hall și au mărșăluit peste Podul Brooklyn către Foley Square pentru a atrage atenția asupra inacțiunii oficialilor orașului și ai statului de a face față situației de urgență climatică actuală. (Fotografia de Erik McGregor/Sipa SUA)

Cea mai recentă Întâlnire inter-guvernmentală pentru schimbări climatice (IPCC) a declarat că mediul este aproape de punctul de neschimbat. Avertizează că dacă nu ne reținem foamea nesățioasă de putere și bogăție, ne vom distruge pe noi înșine. În opinia mea, problema nu este că consumăm mediul înconjurător, ci că ne „consumăm” unii pe alții.

Potrivit raportului IPCC, „Este fără echivoc faptul că schimbările climatice au perturbat deja sistemele umane și naturale”. Mai mult, raportul concluzionează că „Dovezile științifice cumulate sunt fără echivoc: schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa bunăstării umane și a sănătății planetare. Orice întârziere ulterioară a acțiunii globale anticipate concertate privind adaptarea și atenuarea va pierde o fereastră de oportunitate scurtă și de închidere rapidă pentru a asigura un viitor viabil [sic] și durabil pentru toți”. Pentru a atenua pericolul, IPCC sugerează câțiva pași, unul dintre paşii cheie fiind „Guvernarea incluzivă”, care va inhiba atitudinea „cumpără până nu mai poţi” care a condus economiile până acum și o va face mai echitabilă și mai justă.

În opinia mea, miezul problemei este faptul că ne „consumăm” unii pe alții, exploatând și abuzând fără încetare alți oameni, națiuni și țări. „Guvernarea incluzivă” nu ne va schimba atitudinea, ci mai degrabă un proces amănunțit și voit de autoeducare care va ridica cultura de la „Eu! Mie! Pe mine!” la o atitudine mai atentă și, prin urmare, sustenabilă unul față de celălalt. Dacă reușim să facem acest lucru, totul îi va urma.

Consumerismul sau consumul excesiv pentru a duce economia înainte, este doar un aspect al atitudinii noastre abuzive față de tot ceea ce nu suntem noi. Cu alte cuvinte, problema noastră nu este că cumpărăm prea mult sau mâncăm prea mult sau facem ceva prea mult. Mai degrabă, problema noastră este că nu avem nicio grijă pentru natură, pentru mediu și în primul rând, unii pentru alții. Această atitudine ne permite să concepem astfel de abordări exploatatoare care se manifestă nu numai prin supraconsum, ci și prin exploatare sub toate fațetele sale.

Gândiți-vă la luptele pentru putere pe care țările le duc între ele, la războaiele pe care le duc și la decimarea inamicilor lor percepuți. Gândiți-vă la modul în care oamenii sunt traficați pentru sclavie și abuzuri de orice fel posibil, inclusiv copiii. Gândiți-vă la cât de liber epuizăm resursele naturii de dragul de a deveni mai bogați decât cei mai bogați oameni.

Facem totul nu pentru a ne asigura pe noi înșine, pentru a menține un mod de viață durabil și rezonabil. O facem pentru a deveni mai bogați, mai puternici și mai decisivi decât alții. O facem pentru a-i învinge pe alți oameni, indiferent de cost. Într-un fel, aspirația noastră de a ne „consum” unii pe alții – de a anihila concurența, care este oricine nu este “eu” – este problema noastră.

Dacă smulgem atitudinea asta din rădăcină dintre noi, vom rezolva toate problemele. Nu vom consuma prea mult pentru că deja producem de două ori mai mult decât are lumea nevoie. Vom putea reduce producția la jumătate și vom lăsa întreaga lume satisfăcută. Nu va trebui să muncim atât de mult; nu vom avea nevoie de munca în sclavie și nu vom avea inflație deoarece nu vom căuta să obținem profituri excesive.

Ulterior, nu vom avea nevoie de forțe militare atât de extinse, deoarece nu vom fi angajați în a-i copleși pe alții sau a ne proteja de încercările altora de a ne învinge. Resursele care vor fi eliberate odată ce vom fi capabili să eliminăm practic bugetele apărării ne vor permite să ne ridicăm și mai mult nivelul de trai, să reducem enorm cheltuielile și să eliberăm resurse pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor.

În plus, stilul de viață fără stres și mediul întinerit ne vor îmbunătăți enorm sănătatea. Acest lucru nu va îmbunătăți doar viața noastră la nivel fizic, dar și cheltuielile cu sănătatea nu vor trebui să fie atât de prohibitive.

În concluzie, dacă ICPP dorește să prevină catastrofele climatice, atunci comunitatea internațională trebuie să inițieze un proces educațional la nivel mondial care să ne elibereze de narcisismul abuziv care ne distruge psihicul, societățile și planeta. Orice lucru mai puțin ambițios decât un astfel de proces incluziv (le place acel cuvânt) nu își va atinge obiectivele.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: