“Relaţiile Germania-Israel după perioada Merkel” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinRelaţiile Germania-Israel după perioada Merkel

După mandatul său de 16 ani de Cancelar al Germaniei, vizita de rămas bun a Angelei Merkel în Israel de duminică ar putea marca o schimbare în relația de prietenie dintre cele două țări. Dacă această schimbare va fi pozitivă sau negativă depinde numai de națiunea evreiască. Unitatea noastră determină starea lumii, soarta ei și modul în care suntem tratați de ceilalți.

Olaf Scholz, liderul Partidului Social Democrat de centru-stânga, a câștigat în mod restrâns majoritatea voturilor împotriva creștin-democraților de centru-dreapta (CDU / CSU). Se pare că în curând va putea forma o coaliție cu verzii și liberalii care să o înlocuiască pe Merkel.

Care va fi politica externă a noului guvern față de Israel rămâne de văzut, dar cea mai imediată durere de cap este aceea de a rezolva problemele de acasă. Poliția a înregistrat anul trecut 2.351 de cazuri de infracțiuni antisemite, o creștere de 15% față de anul precedent, cel mai mare număr înregistrat din 2001. Cel mai recent, autoritățile germane au împiedicat un potențial atac terorist asupra unei sinagogi din orașul Hagen. Cu doar câteva zile în urmă, un alt incident a provocat o revoltă internațională. Un muzician evreu german susține că i s-a refuzat serviciul de check-in la un hotel din Leipzig, cu excepția cazului în care își ascunde colierul cu steaua lui David.

Deci, la ce schimbare ne putem aștepta în viitorul apropiat? Pentru un răspuns pozitiv la această întrebare, nu putem decât să ne uităm la poporul Israel pentru a înțelege că dictează cursul istoriei de a îndeplini corect această responsabilitate.

Indiferent dacă suntem sau nu conștienţi, mingea se află în terenul nostru. Prin unitatea noastră permitem unitatea în lume, pe măsură ce aducem în ea forța pozitivă de unitate de care are atât de mare nevoie. Dimpotrivă, separarea noastră neagă omenirii această putere și invocă în ea ură față de evrei.

În cuvintele lui Rav Kook, „Mișcarea autentică a sufletului israelian la cea mai măreață expresie este exprimată doar prin forța sa sacră, eternă, care izvorăşte din spiritul său. Este ceea ce a făcut-o, o face și încă o va face o națiune care stă ca lumină pentru națiuni, ca răscumpărare și mântuire pentru întreaga lume, pentru propriul său scop specific și pentru scopurile globale care sunt interconectate”. (Scrisorile lui RAAIAH 3)

Ostilitatea de astăzi față de evrei trebuie să ne amintească de sarcina noastră. Doar dacă vom reaprinde iubirea de fraţi pe care am cultivat-o cu secole în urmă și vom împărtăși tuturor metoda de realizare a acestui lucru, vom putea opri antisemitismul.

În ce fel acul cântarului este în mâinile noastre? În eseul său Garanție reciprocă, Baal HaSulam scrie: „Națiunea israeliană a fost înființată ca o conductă, în măsura în care se purifică [de egoism] şi își transmite puterea către restul națiunilor”. Unitatea evreiască îndreaptă cântarul către relații plăcute și atunci puterea păcii curge în lume. În schimb, separarea noastră blochează acest flux către umanitate și invocă ura față de evrei prin absența ei.

Prin urmare, nici cancelarul Angela Merkel și nici succesorul ei nu vor determina acceptarea sau respingerea poporului Israel. Nici altul nu o va determina, dacă, Doamne ferește, Germania va fi în cele din urmă guvernată de un tiran ca Hitler. Nici o figură politică nu ne poate determina soarta. Totul depinde de modul în care ne comportăm noi evreii, unii cu alții, de capacitatea noastră de a ne conecta, dezlănțuind astfel forța pozitivă a naturii asupra noastră și a întregii umanități. Atunci nu ne vom teme de nimic, de nici un rezultat electoral sau de alte evenimente din nicio parte a lumii, deoarece ura va fi înlocuită de pace și liniște pentru toată lumea.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed