“Relaţiile umane în epoca blocajelor” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinRelaţiile umane în epoca blocajelor

Un răspuns la una dintre postările mele recente spunea că pe de o parte spun că virusul Covid-19 a venit pentru a ne face să stăm acasă și să ne deconectăm unul de celălalt, pe de altă parte, spun că a venit să ne învețe cum să fim aproape de natură. Dar, întrucât natura umană trebuie să se conecteze cu ceilalți deoarece suntem ființe sociale, există o contradicție aparentă aici, deoarece nu vă puteți conecta dacă sunteți închis acasă.

O replică dintr-o poezie evreiască numită „Du-te iubitul meu”, spune: „Sfârșitul lucrării se află în gândul preliminar”. Înseamnă că atunci când faci ceva, trebuie să te gândești la rezultatul final pe care vrei să îl obții, înainte de a începe să lucrezi la realizarea acestuia. În caz contrar, sunteți sigur că mergeți pe un drum greșit.

Același lucru este valabil și pentru Covid și modul în care umanitatea ar trebui să facă față acestuia. Este foarte adevărat că oamenii sunt ființe sociale. Mai mult, întregul scop al umanității este de a se conecta într-un mod care aduce beneficii atât indivizilor, cât și societății umane. Dar pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să știm cum să ne conectăm într-un mod care să producă aceste beneficii. Dacă ne conectăm incorect, ne rănim pe noi înșine, societatea umană și întreaga noastră planetă.

În prezent, nu există nicio îndoială că ne conectăm incorect. O scanare rapidă a relațiilor umane din întreaga lume dezvăluie o imagine înspăimântătoare a dușmăniei, abuzului, uciderilor și crimelor crescânde între țări și în interiorul țărilor, exploatare financiară, o cursă militară a înarmării, ambiții de a obține arme nucleare, tensiuni sociale legate de rasă, depresie, opresiune, agresivitate și orice formă imaginabilă de răutate. Societatea umană este plină de inumanitate.

Până acum, natura ne-a lăsat „să sortăm lucrurile pentru noi înșine”, ca să spunem așa. Dar, în ultimele decenii a devenit clar că nu suntem dispuși sau nu suntem în stare să ne schimbăm, iar în eforturile noastre de a ne distruge reciproc vom distruge planeta natală.

Deci, ce fac părinții atunci când copiii lor nu se opresc din luptă și nu pot rezolva singuri lucrurile? Îi trimit în camerele lor separate. În mod clar, părinții nu ar dori altceva decât să-și vadă copiii iubiți înțelegându-se și devenind cei mai buni prieteni. Dar dacă toate eforturile lor de a face pace între copiii lor eșuează, trebuie să oprească luptele separându-i cu totul. După aceea, când lupta s-a oprit, părinții și copiii își pot examina calm relațiile și pot începe să se conecteze mai pozitiv. Cu toate acestea, chiar și atunci când li se permite să se conecteze, copiii trebuie să-și amintească întotdeauna că pot fi trimiși înapoi în camerele lor dacă se comportă din nou greșit.

Natura are de-a face cu noi la fel ca acei părinți. Nu se mai mulțumește să ne „pedepsească” la nivel local, prin dezastre naturale sau alte crize locale. Ne-a trimis o lovitură globală care a oprit operațiunile ostile ale umanității unii față de ceilalți și față de natură. La fel ca acei părinți iubitori din exemplu, ideea este să nu ne deconectăm unul de celălalt. Dimpotrivă, ideea este de a ne permite să învățăm cum să ne conectăm reciproc pozitiv, pas cu pas.

De îndată ce începem să dorim să ne conectăm pozitiv, natura va răspunde pozitiv. Nu funcționează ca o persoană, ci mai mult ca o mașină care răspunde la anumiți stimuli. Orice lucru care funcționează similar stârnește răspunsul pozitiv al naturii și orice lucru care funcționează contrar stârnește un răspuns negativ.

Deoarece natura funcționează ca un sistem armonios și echilibrat, așa cum am scris în postarea mea anterioară, dacă noi construim o societate umană echilibrată și armonioasă, natura nu ne va impune restricții sau limitări. Dar dacă insistăm să ne intimidăm reciproc, ei bine, natura este un agresor mai mare decât oricare dintre noi. Sper pentru noi toți că vom învăța lecțiile naturii mai devreme, decât după ce aceasta își va demonstra forța.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed