“Reporterii israelieni de sport întâmpina dura realitate” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel:“Reporterii israelieni de sport întâmpina dura realitate

Rapoartele despre meciurile de fotbal de la Cupa Mondială din Qatar la care echipa Israel nu participă, continuă să captiveze mulți fani de fotbal din Israel. Dar alte relatări din Qatar atrag atenția tuturor israelienilor fără excepție: documente ale reporterilor israelieni care se confruntă cu arabi ostili, atât localnici cât și turiști din alte țări arabe. În unele cazuri, ostilitatea a devenit atât de intimă încât reporterii s-au simțit obligați să-și ascundă identitatea israeliană. Într-un alt caz, un reporter non-israelian a fost atacat verbal și aproape lovit fizic pentru că cineva din mulțime l-a confundat cu un israelian și şi-a anunțat prietenii.

Într-adevăr, există o obsesie anti-Israel printre mulți arabi.

În ciuda Acordurilor Avraam care au stabilit „normalizarea” între Israel și Emiratele Arabe Unite și Bahrain, ura față de Israel și evrei nu s-a domolit în lumea arabă, nicidecum.

Chiar dacă Israelul va semna un tratat de pace cu Arabia Saudită, liderul lumii musulmane sunite, cred că poziția Israelului în lume în general, și în lumea arabă în special, va continua să se deterioreze. Pentru a îmbunătăți statutul Israelului, acesta trebuie să câștige schimbarea. Dacă Israelul este demn, schimbarea se va întâmpla cu sau fără acorduri. Dacă este nedemn, nicio bucată de hârtie nu va schimba statutul Israelului și va rămâne un paria.

Problemele Israelului nu sunt externe, ci interne. Nu putem trăi unii cu alții precum oamenii de la țară. Continuăm să încercăm să ne împiedicăm, să eșuăm, să ne folosim și să abuzăm unul de celălalt, iar diviziunea ne roade din interior. Aceasta este ceea ce vreau să spun prin „nedemn”.

Lumea funcționează după anumite legi. Dacă le încălcăm, suferim consecințele. Una dintre legile esențiale prin care funcționează lumea spune că Israelul trebuie să dea un exemplu de solidaritate și coeziune. Israelul trebuie să arate o societate model. Dacă Israelul prezintă coeziunea socială, toată lumea îl va respecta și va stabili relații bune cu el.

În prezent, pe măsură ce dezbinarea și batjocura domnesc suprem aici în țara pe care am făcut-o nesfântă, Israel dă exemplul opus. Acesta este motivul pentru care lumea spune că nu avem loc aici. Dacă pe de altă parte, devenim un far al unității și al solidarității, lumea va recunoaște Israelul drept locul nostru de drept și va aprecia exemplul pe care îl dăm lumii.*

‎* Pentru explicații detaliate despre cauzele, istoria și soluția antisemitismului, vezi cărțile mele Alegerea evreiască: Unitate sau Antisemitism și cea mai recentă publicație a mea Noul antisemitism: Mutaţia unei uri de lungă durată.. ‎

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed