“Rosh Hashanah, Un nou început” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinRosh Hashanah, un nou început

„Omul este un lup pentru om”, spune proverbul latin Homo homini lupus. Acest lucru descrie în mod adecvat modul în care ne comportăm reciproc în societatea actuală. Poate că am ajuns la punctul în care credem că nu avem nimic pentru care să ne bucurăm- am distrus Pământ, familii, țări și popoare, cultură și educație. Am ajuns într-o situație foarte proastă. Dar, pe de altă parte, acest punct scăzut ar putea servi ca ocazie pentru a ne examina starea, a reporni și a ieşi din această situație de Rosh Hashanah, Anul Nou.

Totul depinde de cât de puternic ne judecăm, de a evalua timpul pe care l-am pierdut pentru a ne modifica starea, de a declara „Destul!” și cât facem pașii necesari pentru o viață nouă. Și această nouă viață nu implică neapărat construirea altui lucru în afară de relații bune între noi.

Rosh Hashanah, din cuvintele „cap” sau „început” [„Rosh” în ebraică] și „schimbare” [„Shinui”], înseamnă începutul schimbării, capacitatea de a transforma direcția noastră actuală de suferință, nesiguranță și gol, într-o nouă cale în viață caracterizată prin fericire, încredere și împlinire.

Simbolurile sărbătorii Rosh Hashanah seamănă cu starea pe care dorim să o atingem. Merele cu miere reprezintă dorința unui an nou dulce și fericit. Consumul unei rodii cu toate semințele sale simbolizează pentru noi toate faptele bune pe care trebuie să le facem față de ceilalți. O pâine rotundă coaptă este întreaga viață deplină pe care vrem să o realizăm. Iar capul unui pește ne amintește „să fim capul și nu coada”. Peștele simbolizează și pentru noi animalul care trăiește în apă, iar apa este har. Este ca și cum ai primi un copil nou-născut care a fost înconjurat de apă în pântecele mamei sale. Deci, toate acestea sunt semne că suntem în pragul unei noi ere, a unei noi vieți.

De unde anume ar trebui să începem acest proces de schimbare? Primul pas către un nou început este prin conștientizare. Este important să realizăm că relațiile umane – fie rele, fie bune – ne determină întreaga viață. Ele nu ne afectează numai pe noi, ci și toate celelalte niveluri din natură: mineral, vegetal, animal. Nivelul uman este cel mai înalt pe scara naturii, așa că dacă reparăm modul disfuncțional și nesăbuit de a ne trata reciproc, această corectare va pătrunde în restul sistemului.

Problemele tot mai mari, pe care le întâmpinăm la nivel global ar trebui să trezească în noi o profundă introspecție, până la punctul în care ne dăm seama că totul depinde de noi, de atitudinea noastră față de soarta noastră, față de natură, față de toată lumea. O evaluare aprofundată a calității relațiilor dintre noi va dezvălui cât de dăunători am fost unul pentru celălalt în ultimul an, cauza principală a durerilor și suferinţelor pe care le experimentăm în schimb.

În consecință, un an nou bun va fi determinat de dorința noastră de a pune în aplicare marea regulă a Torei, „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Trebuie să ne cercetăm în conformitate cu acest principiu, indiferent dacă ne-am comportat corect sau rău față de ceilalți.

Odată cu dezvăluirea tuturor forțelor rele din societatea umană și din natură, să sperăm că vom fi suficient de inteligenți pentru a realiza că puterea noastră stă în unitatea noastră. Prin urmare, este în interesul nostru să grăbim schimbarea de direcție, de la separare la integrare. Apoi, în loc să ne devorăm unii pe alții precum lupii, ne vom comporta ca o comunitate puternică de ființe umane grijulii, care se susțin și se prețuiesc reciproc. Rosh Hashanah fericit!

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed