“Să poluăm şi planeta Marte!” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinSă poluăm şi planeta Marte

Din când în când, magnati precum Elon Musk vin cu o altă nebunie care are de-a face cu locuirea planetei Marte. Potrivit revistei SciTechDaily, „Elon Musk a susținut că este încrezător că va exista un oraș de 1 milion de oameni pe Marte până în 2050, transportat acolo cu 1000 de nave de stea propuse de compania sa SpaceX”. Înțeleg că jocul cu nave spațiale poate fi distractiv pentru multimiliardari, dar nu va ajuta umanitatea, nu ne va face viața mai bună sau nu ne va învăța nimic despre viața însăși.

Ce este mai rău, va replica daunele pe care le-am făcut Pământului pe Marte. Deoarece trăirea în altă parte nu ne va face oameni diferiți, vom aduce pe Marte exact aceleași defecte din natura noastră care ne-au determinat să ne jefuim și să ne epuizăm planeta natală până în punctul în care căutăm o altă planetă de locuit. A trăi pe Marte nu ne va face să avem grijă de oameni, considerație unul față de celălalt și față de natură. Exploatarea care a distrus societatea umană și mediul nostru natural va face același lucru cu Marte, așa că oricine se va muta acolo va fi la fel de nemulțumit ca și cei care rămân aici, dacă nu chiar mai mult.

În general, cercetările asupra noilor colonii, prelungirea speranței de viață și alte astfel de câmpuri fanteziste de explorare nu fac altceva decât să planteze speranțe false în inimile oamenilor, că vor fi cumva mai fericiți, când exact contrariul este adevărat. Pe Marte, o planetă care nu este potrivită pentru susținerea oamenilor, viața va fi în mod clar mult mai dificilă decât pe Pământ. La fel, dacă am putea trăi mult mai mult decât astăzi datorită dezvoltării științei, aceasta nu va face decât să prelungească mizeria noastră. Nu știm ce să facem cu noi înșine în cei optzeci de ani pe care îi avem acum, darămite în 800 de ani. Oamenii se vor ucide singuri sau unii pe alții; inutilitatea îi va scoate din minţi.

Dacă oamenii vor să-și îmbunătățească calitatea vieții, trebuie să înceapă prin a se întreba pentru ce trăiesc. Majoritatea oamenilor nu sunt încă în acel loc, dar va veni timpul. Când o vor face, vor descoperi că viața nu înseamnă să locuiești pe noi planete sau să petreci 800 de ani călătorind în jurul lumii și mâncând în restaurante elegante, ci că viața înseamnă să ne conectăm la oamenii din jurul nostru și la mediul în care trăim, să începem să întreținem legături din ce în ce mai profunde între noi până când ajungem la un punct în care corpul fizic devine lipsit de sens, iar viața nu mai este legată de existența corpului nostru proteic.

Acesta este viitorul care ne așteaptă. Putem face acest lucru mult mai devreme dacă ne concentrăm pe cultivarea conexiunilor noastre aici și acum sau putem căuta fericirea pe Marte. Dacă alegem prima opțiune, vom începe să simțim schimbarea pozitivă dintr-o dată. Dacă o alegem pe cea de-a doua, fericirea va rămâne departe.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed