“Săpând sub propriile noastre picioare” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin Săpând sub propriile noastre picioare

Din păcate, nu cred că seria de scăpări care au permis evadarea din închisoare a șase teroriști cu sânge pe mâini, ne vor da lecții semnificative. De ani de zile, societatea israeliană este în declin. De ani de zile, am devenit înstrăinați unul de celălalt și indiferenți față de țara care a fost stabilită pentru un scop foarte semnificativ. Arabii știu deja că nu trebuie să lupte cu noi; ei pot aștepta și să ne lase să ne dezintegrăm din interior până nu mai rămâne nimic.

Coroziunea nu începe cu Serviciul de închisori din Israel și cu siguranță nu se termină aici. Prin urmare, nu sunt deloc impresionat de sărbătorirea presei pentru capturarea a patru dintre cei șase teroriști. Au nevoie să se agite cu ceva; este modul în care își câștigă banii, dar în cele din urmă este fără sens.

Punctul esențial al problemei constă în refuzul nostru de a fi ceea ce ar trebui să fim. În loc să ne asumăm responsabilitatea pentru noi înșine și pentru lume și să ne afirmăm fără scuze poziția noastră, ne ocupăm de interesele dușmanilor care doresc distrugerea noastră, care ne mituiesc cu zâmbete de falsă afecțiune. Dar ei nu simt nici o afecțiune pentru noi ci doar dispreț.

Într-adevăr, cum poate cineva să respecte o națiune care nu se respectă pe ea însăși? Când israelienii evrei se mândresc cu faptul că sunt activiști împotriva existenței statului evreu și cred că sunt superiori din punct de vedere moral din cauza asta, putem da vina pe cineva pentru că are opinii similare? Săpăm sub propriile picioare și apoi ne îngrijorăm de căderea noastră.

Națiunea evreiască are o moștenire unică, valori unice și un mod de viață unic. Dacă le urmăm, la fel cum fiecare națiune își urmează propriile valori, vom fi ceea ce suntem meniți să fim – o națiune ai cărei membri se iubesc ca pe ei înșiși și oferă un exemplu de unitate, într-o lume sfâșiată de diviziune și ură. Aceasta este ceea ce ar trebui să facem în statul evreiesc, statul Israel, și a da acest exemplu este sensul de a fi „o lumină pentru națiuni”.

Când israelieni declară că teroriștii brutali care au scăpat sunt „bărbații anului”, asta nu mărturisește superioritatea lor morală; mărturisește profunzimea urii lor față de propriul popor. Dacă cineva poate glorifica un ucigaș de femei și copii pentru singurul motiv că femeile și copiii aceștia erau membri ai propriei sale națiuni, aceasta mărturisește ura acelei persoane față de poporul său. Când lumea vede că națiunea evreiască are astfel de oameni în ea, îi poate privi pe evrei în vreo lumină pozitivă? Poate cineva să aprecieze o națiune care se urăște atât de mult?

În lucrarea sa Naţiunea, marele cabalist și gânditor al secolului al XX-lea Baal HaSulam a explicat ce înseamnă să fii o națiune echitabilă: „Singura speranță este să stabilim temeinic o nouă educație națională, să dezvăluim și să aprindem încă o dată iubirea națională naturală care a fost estompată în noi… timp de două milenii… Atunci vom ști că avem o bază naturală și de încredere pentru a ne reconstrui și pentru a ne continua existența ca națiune, calificată să se poarte ca toate națiunile lumii. … [Totuși] Aici trebuie să subliniez în privința educației naționale menționate mai sus: deși ne propunem să plantăm o mare iubire printre indivizii din națiune în particular și pentru întreaga națiune în general, în cea mai deplină măsură posibilă [datorită jurământului nostru de a da un exemplu de unitate], acest lucru nu este deloc similar cu… fascismul. Îl detest și conștiința mea este complet curată de el. … Pentru a percepe cu ușurință diferența [dintre iubirea națională și fascism] … ar trebui să o comparăm cu atributele egoismului și altruismului într-o persoană. … În mod clar, măsura egoismului … este o condiție necesară în existența reală a creaturii. Fără ea, nu ar fi o ființă separată și distinctă în sine. Totuși, acest lucru nu ar trebui să nege deloc măsura altruismului într-o persoană. Singurul lucru necesar este stabilirea unor limite distincte între ele: legea egoismului trebuie păstrată în toată puterea sa, în măsura în care privește existența minimă. Iar legat de orice surplus din această măsură, să ne permitem să renunțăm la el pentru bunăstarea semenilor”.

Din păcate, nu facem minimul pentru a stabili iubirea națională, pentru a ne asigura existența. Pentru a face acest lucru, trebuie să știm cum am fost creați, pentru ce, și cum ne putem atinge scopul. Dacă realizăm moștenirea noastră, oamenii ne vor aprecia numai atunci când vom da un exemplu de solidaritate și coeziune și că în orice alte circumstanțe ne vor urî, poate că vom fi mai atenți la datoria noastră. Dacă facem acest lucru, asta ne va face Israel. Și mai important, asta ne va face un exemplu, singurul exemplu de care lumea are nevoie pentru a depăși nenumăratele fisuri adânci, care sunt singurul motiv pentru suferințele umanității.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed