“Șase zile din iunie care au schimbat Israelul definitiv” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinȘase zile din iunie care au schimbat Israelul definitiv

Israel's Defence Minister Dayan, Rabin and Commander Narkis walk through the Lion's Gate into Jerusalem's Old City during the Middle East War

Ministrul israelian al Apărării Dayan, Rabinul și comandantul Narkis trec prin Poarta Leului în orașul vechi din Ierusalim în timpul războiului din Orientul Mijlociu

În această săptămână, acum cincizeci și patru de ani, a izbucnit războiul de șase zile. Acesta a fost adus de perioadă de săptămâni de stres și anxietate în Israel, știind că un război era pe punctul de a izbucni și că intenția armatelor inamice era de a șterge țara de pe hartă, așa cum intenționaseră să facă în 1948, în timpul războiului de independență al Israelului. Dar acum cincizeci și patru de ani, la șase zile după izbucnirea războiului, s-a declarat un armistițiu și Israelul s-a trezit de câteva ori mai mare decât cu șase zile înainte, stăpânind tot Sinaiul, înălțimile Golanului, tot Ierusalimul și Cisiordania.

La început, israelienii au fost extaziaţi de ușurare. Dar, în curând s-a instalat mândria, vanitatea a început să cuprindă națiunea, iar diviziunea a afectat societatea israeliană. De atunci, Israelul nu a mai fost același. Războiul de șase zile a schimbat definitiv Israelul, dar în rău, în mult mai rău. Premiul pentru înfrângerea armatelor inamicilor de pe toate fronturile ne-a îmbătat și ne-a transformat în nebuni aroganți. În loc să folosim victoria pentru a arăta lumii ce era Israelul cu adevărat, ne-am lăudat că și evreii ar putea fi puternici.

Lumea nu are nevoie de evrei puternici; are nevoie de conducere spirituală, îndrumare spre iubirea de alţii, așa cum ne învață propria noastră Tora. Lumea are o mulțime de națiuni puternice, dar niciuna care să poată aduce unitate familiei națiunilor. Asta se așteaptă de la evrei. Și din moment ce evreii au început să se laude cu puterea lor militară în loc de solidaritate, în loc să sprijine statul evreu, lumea și-a transferat sprijinul către palestinieni.

Înțelepții noștri au legat întotdeauna prosperitatea și succesul națiunii noastre de unitate, iar eșecurile noastre de diviziune. Cartea Masechet Derech Eretz Zutah (cap. 9), de exemplu, scrie următoarele despre puterea unității: „Astfel ar spune rabinul Eleazar ha-Kappar:„ Iubește pacea și urăște diviziunea. Marea este pacea, căci chiar și atunci când Israelul practică închinarea la idoli și există pace între ei, Creatorul spune: „Aș vrea să nu-i ating [să le fac rău”.”” Totuși, „Dacă există diviziune între ei” continuă cartea „ce se spune despre ei? ‘Inima lor este împărțită; acum își vor purta vinovăția (Osea 10: 2).’”

Chiar înainte de înființarea statului Israel, marele cabalist și gânditor Rav Yehuda Ashlag, alias Baal HaSulam, a scris într-un eseu intitulat „Libertatea”: „Problema unității sociale … poate fi sursa oricărei bucurii … și separarea dintre ele este sursa oricărei calamităţi și nenorociri”.

La șase ani după războiul de șase zile, a izbucnit războiul din Yom Kippur [numit războiul din octombrie] și ne-a prins complet nepregătiţi. Am reușit să-l depăşim și să-i îndepărtăm pe invadatori, dar am plătit foarte scump pentru mândria și vanitatea noastră. Cu toate acestea, chiar și atunci, nu am învățat lecția. De atunci, de fiecare dată când Israelul se confrunta cu o campanie militară, ne-am unit și am câștigat. Dar de fiecare dată, unitatea noastră s-a diminuat. În ultima campanie, Operațiunea Gardian al Zidurilor, unitatea noastră s-a erodat complet.

Ne manifestăm diviziunea în creștere în fața intensificării sentimentului antisemit și anti-Israel, dar nu reușim să înțelegem că tocmai diviziunea noastră este cea care intensifică aceste sentimente.

Nectarul dulce al unui sentiment de atotputernicie este o otravă care ne distruge societatea. Trebuie să înțelegem că forța noastră militară câștigă timp pentru noi, dar nu va rezista pentru totdeauna. Unitatea noastră este adevărata noastră armă, deoarece ne transformă dușmanii în prieteni și mai degrabă unește întreaga lume în jurul nostru, decât împotriva noastră.

Henry Ford, un antisemit înrăit și unul dintre modelele lui Hitler, a scris cuvinte surprinzător de pozitive și pline de speranță despre evrei în cartea sa nefastă, Evreul International: Problema cea mai importantă a lumii: „Întregul scop profetic, cu referire la Israel, pare să fi fost iluminarea morală a lumii prin agenția ei.” Într-un alt loc, el scrie: „Reformatorii moderni, care construiesc pe hârtie sisteme sociale model, ar face bine să se uite la sistemul social sub care erau organizați primii evrei”. Într-adevăr, după cum scrie cartea Maor VaShemesh, „Principala apărare împotriva calamității este iubirea și unitatea. Când există iubire, unitate și prietenie între ei în Israel, nicio calamitate nu poate veni asupra lor”.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed