“Secretul Cărţii Zohar” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin Secretul Cărţii Zohar

The Book of Zohar

În această seară de joi, vom sărbători LAG ba Omer, a 33-a zi a Numărătorii Omer, care începe a doua zi după Pesah și se încheie patruzeci și nouă de zile mai târziu, în ajunul sărbătorii Shavuot. A 33-a zi este foarte semnificativă din mai multe motive, dar una în mod special captivează milioane de oameni din întreaga lume: în acea zi, în urmă cu nouăsprezece secole, a fost concluzia scrierii Cărții Zohar, cartea fundamentală din înțelepciunea Cabalei.

Cu toate acestea, când Rashbi și grupul său de zece au terminat de scris cartea, și-au dat seama că omenirea nu era pregătită pentru ea. Pentru a folosi corect această carte a iubirii, omenirea avea nevoie să simtă cât de profund este cufundată în ură. În acel moment, chiar dacă ei înșiși fugeau constant de romani care doreau să-i omoare, știau că lumea în ansamblu nu a dezvăluit cât de odioasă este natura umană cu adevărat. Drept urmare, într-un alt act altruist, au ascuns cartea pe care au scris-o atât de greu.

Există un motiv întemeiat pentru care această zi este sărbătorită ca o zi măreaţă pentru omenire: Cartea Zohar a fost scrisă într-un mod special și cu un scop special. A fost ascunsă dintr-un motiv și a fost dezvăluită ulterior tocmai din acest motiv. Și în aceste zile, trăim acest motiv.

Rabinul Shimon Bar Yochai (Rashbi) a fost un mare cabalist. El a atins cele mai înalte grade de spiritualitate și numele său este menționat de nenumărate ori în Mishnah și Gemarah, cărțile fundamentale din Iudaism. Cu toate acestea, unicitatea lui Rashbi nu se află în realizarea sa spirituală superioară, ci în eforturile sale neîncetate de a o împărtăși cu omenirea. Lumea spirituală este opusul complet al nostru. În timp ce lumea noastră se bazează pe egoism și competiție distructivă, lumea spirituală este imaginea negativă a noastră, constând în iubire pură și dăruire. Acesta este motivul pentru care Cartea Zohar subliniază: „Totul se bazează pe iubire” (VaEtchanan, articolul 146).

Unitatea de bază din lumea spirituală este formată din zece subunități. Aceste subunități sunt unice și adesea contradictorii expresiilor de iubire și dăruire, care se completează reciproc pentru a forma o structură puternică și stabilă numită Partzuf. Aceste subunități ale iubirii se numesc Sefirot, din cuvântul ebraic sapir [safir], care se unesc în unitatea spirituală de bază numită Partzuf. Ulterior, Partzufim [pluralul pentru Partzuf] s-au unit și au construit întreaga lume spirituală. Deoarece Sefirot sunt expresii ale iubirii și dăruirii și formează tot ceea ce există în spiritualitate, întreaga lume spirituală este una a iubirii.

Deoarece lumea noastră constă din egoism pur sau după cum ne spune cartea Geneza „Înclinarea inimii unui om este rea din tinerețe” (Gen. 8:21), suntem complet deconectați de lumea spirituală. De fapt, suntem atât de opuși față de ea încât nu o putem înțelege cu simțurile noastre.

Dar Rashbi, care și-a dedicat viața conectării umanității cu această lume a iubirii, a găsit o modalitate de a acoperi prăpastia. Împreună cu fiul său a adunat opt discipoli dornici, care erau dispuși să se dedice acestei nobile sarcini așa cum era el, și împreună cei zece au format o aparență a unui Partzuf spiritual, care așa cum tocmai am spus, constă și din zece Sefirot.

Dar procesul nu a fost ușor. Rashbi și discipolii săi erau umani și prin urmare în mod inerent egoisti. Formarea unui grup de zece nu le-a făcut un Partzuf spiritual. Ei au trebuit să-și depășească egoismul pentru a deveni asemănători unui Partzuf spiritual, care a fost un proces lung și gradual. Dar pe măsură ce au învățat să devină mai spirituali, mai iubitori, și-au pus experiențele în scris și astfel au scris Cartea Zohar.

Nimeni nu făcuse acest lucru înaintea lor și nimeni nu a făcut-o de atunci. Puțin câte puțin, și-au deschis propriul egoism, l-au dominat și au scris despre asta în alegorii și în limbajul Cabalei. La sfârșitul călătoriei lor spirituale, și-au transformat natura în întregime din ură în iubire și ne-au împărtășit totul în această carte magnifică. Acesta este motivul pentru care Cartea Zohar este atât de importantă pentru omenire, mai ales astăzi când ura cuprinde fiecare aspect al vieții noastre.

În porțiunea Aharei Mot, grupul de zece al lui Rashbi ne-a arătat o privire asupra procesului de a simți ura și de a o transforma în iubire, proces pe care îl trăiseră. Ei au scris: „Cât de bine și cât de plăcut este și pentru frați să stea împreună”. Aceștia sunt prietenii așa cum stau împreună și nu sunt separați unul de altul. La început, par a fi oameni în război, care doresc să se omoare unii pe alții. Apoi se întorc să fie în iubire frățească”.

Dar grupul de zece al lui Rashbi nu s-a oprit aici; ei au împărtășit și de ce au făcut toate acele eforturi. În cuvintele lor, „Și voi, prietenii care sunteți aici, așa cum ați fost în afecţiunee și iubire înainte, de acum înainte nu vă veți mai despărți … și prin meritul vostru va exista pace în lume, așa cum este scris:„ De dragul fraților mei și al prietenilor mei, lasă-mă să spun: „Să fie pacea în tine”. ” Într-adevăr, ei au scris Cartea Zohar nu pentru ei înșiși, ci pentru ca restul lumii să găsească pacea și iubirea.

Cu toate acestea, când Rashbi și grupul său de zece au terminat de scris cartea, și-au dat seama că omenirea nu era pregătită pentru ea. Pentru a folosi corect această carte a iubirii, omenirea avea nevoie să simtă cât de profund este cufundată în ură. În acel moment, chiar dacă ei înșiși fugeau constant de romani care doreau să-i omoare, știau că lumea în ansamblu nu a dezvăluit cât de odioasă este natura umană cu adevărat. Drept urmare, într-un alt act altruist, au ascuns cartea pe care au scris-o atât de greu.

De-a lungul secolelor, omenirea a dezvăluit straturi din ce în ce mai adânci ale naturii sale, că într-adevăr totul este rău. Când răul a fost dezvăluit suficient, Cartea Zohar a fost dezvăluită încă o dată. Cu toate acestea încă nu era timpul ca întreaga lume să o cunoască și să o poată folosi în scopul său: transformarea urii în iubire.

Abia acum, de la sfârșitul secolului al XX-lea, recunoașterea naturii noastre este suficientă pentru a avea nevoie cu adevărat de această carte a iubirii și dăruirii. Acesta este motivul pentru care cel mai mare cabalist din vremurile moderne, Rav Yehuda Ashlag, a scris comentariul complet Sulam [scara] la Cartea Zohar, care explică fiecare cuvânt din ea, astfel încât să putem beneficia de ea și să ne putem transforma noi înșine în modul în care discipolii lui Rashbi au facut-o când au scris-o.

Într-adevăr, LAG ba Omer marchează o zi foarte semnificativă în istoria omenirii, când o frânghie a fost aruncată umanității pentru a o scoate din mlaștina urii către bazinul iubirii, lumea spirituală.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed