“Solidaritatea pe care Israelul trebuie să o ofere Libanului” (Times Of Israel)

“Solidaritatea pe care Israelul trebuie să o ofere Libanului” (Times Of Israel)

Postat pe 12 august 2020 la 10:5

The Times of Israel a publicat noul meu articol “Solidaritatea pe care Israelul trebuie să o ofere Libanului

Impactul uman al exploziei masive recente dintr-un district al depozitului portuar din Beirut nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Aceasta a lăsat o rană adâncă în populația libaneză deja afectată, care a suferit o criză economică existențială prelungită. Comunitatea internațională se întreabă în ce fel criza agravată din Liban va afecta o regiune aşa de volatilă ca Orientul Mijlociu. Răspunsul va depinde în totalitate de Israel, de capacitatea sa de a oferi ceea ce lumea așteaptă de la el: de a deveni lumină pentru națiuni și de a radia această lumină către regiune și întreaga lume.

Unii analiști consideră că explozia mortală este benefică pentru Israel, deoarece grupul terorist Hezbollah – pe care protestatarii libanezi îl consideră principalul suspect în explozie – ar putea fi forțat să intre într-o perioadă de restrângere. Nu sunt de acord. Nu cred că un dezastru care dăunează cetățenilor dintr-o țară, poate aduce beneficiu unei alte țări. Prin urmare, această catastrofă umană nu va influența Orientul Mijlociu în bine sau în rău.

Israelul a oferit ajutor umanitar și sprijin țării lovite de dezastru, iar steagul Libanului a fost afișat la Primăria din Tel Aviv, dar ambele gesturi au fost percepute de mulți drept batjocură. Trebuie să ne exprimăm simpatia, dar nu în mod forțat și persistent. Putem învăța din încercările noastre de a construi o alianță strânsă cu țările vecine, Egiptul și Iordania: În ciuda eforturilor noastre de a ne apropia și de a investi în proiecte de cooperare, relațiile rămân reci.

De fapt, Israelul poate oferi asistența neprețuită, de care Libanul (și întreaga lume) are nevoie, întrucât deține cheia unui viitor mai bun. Dar mai întâi trebuie să înțelegem exact, ce cer să realizăm cu adevărat, neamurile de la noi.

Ajutorul pe care nimeni nu-l va respinge

De-a lungul istoriei până în vremurile actuale, poporul evreu a dat națiunilor realizări remarcabile în abilități științifice și academice, în invenții salvatoare de vieți și descoperiri de excepţie. Dar, în timp ce dezvoltăm toate acestea, am trecut cu vederea singurul aspect de care lumea are nevoie cel mai mult astăzi și care lipseşte cu totul, pe întreaga noastră planetă: unitatea. Aceasta nu se referă la tipul de unitate necesar pentru înfrângerea unui adversar. Mai degrabă, este tipul de conexiune care poate oferi un exemplu, care trebuie împărtășit cu oricine are interes în aplicarea lui.

După cum scria remarcabilul cabalist Rav Yehuda Ashlag,

„Este în sarcina națiunii israeliene să se califice pe sine și toți oamenii lumii … să se dezvolte până când își vor asuma acea lucrare sublimă a iubirii altora, care este scara către scopul Creației.” (Arvut, Garanţie reciprocă).

Angajându-se în această acțiune reciprocă de a construi o societate nouă, pozitivă, bazată pe iubire și conexiune mai presus de diferențe, Israel va putea face pasi uriași spre realizarea destinului la care visau strămoșii noștri: de a fi „lumină pentru națiuni”. Drept urmare, lumea va absorbi fericită spiritul pe care îl vom răspândi, iar animozitatea față de Israel va dispărea.

Aşa cum explica Rav Kook despre rolul națiunii evreiești pentru o schimbare pozitivă globală,

„Construcția lumii, care în prezent este stricată de furtunile îngrozitoare ale unei săbii însângerate, necesită construirea națiunii israeliene… în anticiparea unei forțe pline de unitate… care se regăsește în Israel.” (Orot [Lumini])

Într-adevăr, dacă națiunile lumii vor să găsească pacea, singurul lucru pe care trebuie să-l facă este să-și transforme ostilitatea față de Israel în presiune asupra acestei națiuni, de a se uni, ceea ce va deschide conducta către liniște și securitate în lume. În acel moment, Israel va fi un far de speranță pentru toate națiunile. va putea trăi în pace, frăție și unitate cu vecinii noștri și cu întreaga lume.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed