Succesul fantastic la miscarii Occupy Wall Street

Parere: (Immanuel Wallerstein, sociolog, istoric si analist in sistemul mondial): „In Stadiul intai – primele cateva zile – miscarea a fost plina de indrazneti, majoritatea tineri, persoane care incercau sa demonstreze. Presa i-a ignorat in totalitate. Apoi niste politisti s-au gandit ca daca folosesc putina forta vor opri demonstratia. Au fost filmati, iar filmul a invadat      YouTube.

„Asta ne-a adus la Stadiul al doilea – publicitatea. Presa nu a mai putut ignora demonstratia. Asa ca presa a incercat amabilitatea. Ce stiau acesti nebuni, tineri ignoranti (si cateva femei mai in varsta) despre economie? Au avut vreun program pozitiv? Au fost „disciplinati?” Demonstrantii, ni s-a spus, vor fi linisti repede. Ceea ce presa si puterea nu au luat in calcul (niciodata nu invata) a fost ca tema protestului a avut ecou si a prins peste tot. Oras dupa oras „ocupari” asemanatoare au avut loc. Someri de 50 de ani au inceput sa se alature. La fel si celebritatile. Au facut uniuni, incluzandu-l nu mai putin decat pe presedintele de la AFL-CIO. Presa din afara Statelor Unite a inceput de acum sa urmareasca evenimentele. Intrebati ce vor, demonstratii au spus „dreptate”. Acesta a inceput sa semene a raspuns plin de insemnatate pentru din ce in ce mai multi oameni.

„Asta ne-a adus la Stadiul al treilea – caracterul legitim. Reputati academicieni au inceput sa sugereze ca atacul la „Wall Street” a fost justificat. Dintr-o data, vocea principala a respectabilului The New York Times, a scos un editorial in 8 Octombrie in care spunea ca protestatarii au avut intr-adevar un „mesaj clar si recomandari specifice pentru economie”, si ca miscarea a fost „mai mult decat o revolta a tinerilor”.

„Miscarea a devenit respectabila. Iar odata cu respectabilitatea a venit si pericolul – Stadiul al patrulea. A ajuns un protest major si a trebuit sa infrunte doua amenintari majore. Una este organizarea  unei contrademonstratii a aripii drepte…  Miscarea Occupy Wall Street trebuie sa fie pregatita pentru asta si sa se gandeasca cum se va descurca sau cum o va stapani.

„Dar cea de-a doua si cea mai mare amenintare vine chiar de la succesul miscarii. Pe masura ce atrage mai mult succes, isi creste si diversitatea de puncte de vedere printre protestatari. Problema este asa cum este de fiecare data, cum sa evite Scylla de a fi legat de un cult cu care va pierde pentru ca este prea limitat, si de Charybdis de a nu avea coerenta politica pentru ca este prea general. Nu exista o formula simpla cu care sa eviti trecerea dintr-o extrema in alta. Nu este simplu.

„In ceea ce priveste viitorul, este posibil ca miscarea sa fie din ce in ce mai puternica. Ar putea face doua lucruri: sa forteze un termen scurt pentru restructurarea a ceea ce guvernul incearca sa faca pentru a reduce durerea pe care oamenii o simt acum atat de acut; si transformarea pe termen lung a modului in care largi segmente ale populatiei americane sa gandeasca la realitatile crizei structurale ale capitalismului si transformari majore geopolitice care au loc, pentru ca acum traiesc intr-o lume multipolara.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed