“Summit-ul din Negev: Israelul ca „o lumină pentru națiuni’” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Summit-ul din Negev: Israelul ca „o lumină pentru națiuni’’

Rolul Israelului ca forță de conexiune în Orientul Mijlociu nu este o coincidență; promovarea unității a fost esența poporului Israel din timpuri imemoriale. În cadrul unui summit istoric din orașul israelian Sde Boker din Negev, diplomați de rang înalt din Israel, SUA, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Maroc au convenit să se întâlnească în mod regulat pentru a stabili un forum permanent pentru crearea unei „arhitecturi de securitate regională”, în lumina posibilei reînnoiri a acordului nuclear iranian.

Forumul fără precedent este unul dintre rezultatele „Acordurilor Abraham” care au adus normalizarea legăturilor diplomatice dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc. În timp ce noul front regional din Orientul Mijlociu se va concentra și pe eforturi comune în domeniile contraterorismului și apărării, educației, sănătății, turismului, alimentelor, apei și energiei, principala preocupare pentru Israel și aliații săi arabi este amenințarea Teheranului.

Statul Israel trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a-și proteja securitatea, atât prin formarea de alianțe, cât și prin străduința pentru întâlniri politice suplimentare și nu există nicio îndoială că un front de securitate unificat în Orientul Mijlociu poate descuraja Iranul. La un nivel mai intern, dacă poporul Israel demonstrează un front spiritual unificat împotriva oricărei amenințări, aceasta o va neutraliza mai devreme sau mai târziu. Coeziunea este puterea supremă pentru izbăvirea oamenilor de necazuri și chinuri. După cum au spus înțelepții: „Când Israel este ca un singur om cu o singură inimă, ei sunt ca un zid întărit împotriva forțelor răului”.

Și de ce anume noi, poporul Israel avem puterea de a schimba situații complexe și sufocante? Pentru că de la începuturile noastre, acum aproximativ 3.800 de ani, am dobândit de la strămoșul nostru Avraam în Babilonul antic o metodă de conexiune care ne-a învățat cum să transcendem egoismul care ne conducea, cum să ne ridicăm deasupra diferențelor și cum să ne îndreptăm spre forța supremă a naturii. Astfel, „Israel” (din ebraică Yashar-El) înseamnă „direct către Dumnezeu”, iar din temelii, Israelul a fost întotdeauna un grup ideologic menit să fie o forță unificatoare în lume.

Dacă noi, ca popor al Israelului, am fi mai puternici în interior în ceea ce privește coeziunea, am vedea rezultate semnificative în toate domeniile vieții, fără a fi nevoie de acorduri politice. Cu toate acestea, atât timp cât nu suntem uniți pe frontul interior – puternic conectați într-o singură inimă – atunci va fi o nevoie vitală ca liderii noștri să semneze acorduri pe frontul politic și al securității.

Între timp, mugurii viitorului rol al Israelului pot fi observați formându-se și la nivel fizic. Israelul dezvăluie o trăsătură politică extraordinară de a fi în centrul oricărui conflict și amenințare fatidică – de la „Summitul Negev” care a reunit țările din Orientul Mijlociu asupra Iranului, prin rolul de mediator între Rusia și Ucraina, până la recentele vizite ale Președintele Israelului în Turcia și delegația Armatei Israeliene în Maroc.

Israelul câștigă treptat teren în asumarea rolului său de drept, de forță de conexiune între popoare. În viitor, se așteaptă de asemenea ca Israelul să-și oficializeze rolul fizic și spiritual pentru a deveni un fel de Parlament și Forum internațional prin care țările să poată comunica –un Sanhedrin contemporan care amintește de vechea adunare a înțelepților din Țara Israelului. După cum a spus gânditorul evreu Rav Kook, „Scopul Israelului este să unească întreaga lume într-o singură familie”.

Țările din întreaga lume vor continua subconștient să simtă că Israelul ar trebui să funcționeze ca factor de conexiune între toate națiunile și popoarele, indiferent de cine conduce națiunea la rândul său. Lumea va continua să ne ceară să acționăm ca mediatori. Cererea mondială ne va îndemna să continuăm să îndeplinim sarcina care ne-a fost încredințată încă din zilele acordului nostru original cu Avraam, de a deveni cu adevărat „O lumină pentru națiuni”.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed