Suntem cu toții diferiți, și asta e bine

219.03Adevărul este întotdeauna solicitat, dar în practică este complet neacceptat de societate. Adevărul este prea complicat pentru a fi aplicat în practică, deoarece îi obligă pe toți membrii societății să fie egali, astfel încât fiecare să primească partea sa în funcție de eforturile depuse.

Aici ne confruntăm cu egoismul fiecărui individ și cu incapacitatea sa de a face ceva în beneficiul celorlalți. El este gata să facă acest lucru doar din disperare—când se așteaptă să primească în schimb și mai mult în beneficiul propriu.

Prin urmare, este imposibil să se stabilească relații umane pe baza adevărului.

Oamenii sunt toți diferiți. Unii au calități puternice, iar alții sunt puternici din punct de vedere cantitativ. Și între ei există întotdeauna tensiuni și neînțelegeri cauzate de diferențele în natura umană. Există oameni care sunt inteligenți și energici, iar alții sunt leneși și mediocri. Și, bineînțeles, cei energici și perseverenți vor deveni în cele din urmă manageri, iar masele sunt gata să rămână pasive și să îi urmeze pe lideri.

Cu toate acestea, nu trebuie să „corectăm” natura. Nu vom putea fi egali pentru că această condiție ne-a fost dată inițial. Prin urmare, trebuie să ajungem la un punct în care diferențele dintre noi să lucreze în beneficiul nostru, adică să ne ajute să ajungem la Creator și să devenim ca El.

Sub ce formă ne putem conecta unii cu alții pentru a beneficia de această conexiune și pentru a nu crește tensiunile ce duc la războaie, revoluții și conflicte la care asistăm din nou și din nou?

Trebuie să organizăm asemenea relații, astfel încât să obținem plăcere din diferențele noastre: din faptul că unul este deștept și celălalt este prost, unul este slab și celălalt este puternic, unul este norocos și celălalt ghinionist, cineva s-a născut într-o familie specială sau într-o țară specială. Nu este necesar să luptăm împotriva acestor diferențe revelate de natură, ceea ce înseamnă că ele sunt date de Creator, dar este necesar să înțelegem că, folosindu-le corect, putem obține cea mai mare corectare.

De la fiecare persoană: deopotrivă puternică și slabă, proastă și deșteaptă, norocoasă și ghinionistă, poți extrage un beneficiu comun, astfel încât toată lumea să fie fericită.

În loc să rupem natura care ne-a fost dată de la naștere, trebuie, dimpotrivă, să căutăm cum să ne conectăm unii cu alții, astfel încât fiecare să se simtă bine, nu unul în detrimentul celuilalt, ci tocmai prin folosirea diferențelor create de Creator. Dacă știm cum să folosim această creație cu toate diferențele care îi sunt inerente, vom ajunge la o stare absolut bună.

Dar cum i se poate cere unei persoane să se ridice deasupra naturii sale? Au existat deja încercări de a forța o persoană să renunțe la egoismul său, ca în Rusia, și să colectivizeze totul. Dar nu s-a întâmplat nimic și, după câteva decenii, nu a mai rămas nicio urmă a acestor experimente.

Și totuși, din partea naturii însăși, există o astfel de lege care ne obligă să ne ridicăm deasupra egoismului nostru, să ne unim și să ne împlinim complet unii pe alții. Întrebarea este cum să conectăm două opuse: să aducem natura noastră, care este împotriva conexiunii, la a simți aproapele ca pe noi înșine?

Ce mijloace există pentru asta? Istoria a dovedit că nici foamea, nici suferința nu pot face ca oamenii să se conecteze. Nici marxism-leninismul nu a putut apropia oamenii unii de alții. Egoismul nostru a continuat să domine oricum.

De unde putem obține puterea de a uni în mod corespunzător oamenii în practică și nu în fantezii, astfel încât toată lumea să poată păstra această conexiune și să se bucure de ea? Experiența amară a istoriei ne arată că trebuie să primim această putere de sus, iar pentru asta avem nevoie de știința Cabala.

Din partea a 3-a a lecției zilnice de Cabala 12/8/21, Scrierile lui Baal HaSulam, „Pacea în lume”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: