Suntem Parte A Naturii

Opinie (Nikita N. Moiseyev, proeminent mathematician rus, membru deplin al Academiei Sovietice de Stiinte) Setarea scopului: Noi trebuie sa explicam faptul ca oamenii sunt de asemenea parte a Naturii, si ca suntem supusi legilor sale, logicii sale. Iar o violare a acestei logici este distructiva pentru societate. De la prima lecturare, ar trebui sa explicam faptul ca o persoana are un liber abribtru care ii poate deschide viitorul si in acelasi timp, poate fi mortal. Si trebuie sa invatam doar sa vorbim despre aceasta dualitate, despre aceasta contradictie, care este esenta stiintei despre om si despre comportamentul sau in natura, ambiguitatea reactiilor sale, esenta inteligentei sale.

Ar trebui sa existe anumite puncte de vedere: Diferenta dintre oameni, conditiile lor de viata, pot fi interpretate diferit. Si aceste diferente nu ar trebui sa ne sperie. Ele ar trebui sa ne ajute sa vedem subiectul din diferite unghiuri.

Fiinta umana apartine sistemului: Universul este un sistem, care este o colectie de elemente interconectate. Sistemul solar, Pamantul si Fiinta Umana sunt parti ale acestui sistem. Aceasta fiinta umana, care apartine sistemului, poate studia proprietatile doar din interior, doar in functie de ceea ce este in jurul ei.

“De aceea omul este capabil sa inteleaga doar anumite proprietati ale Universului. Si intotdeauna va fi asa: Nu conteaza cum avanseaza stiinta, noua ne sunt disponibile doar faptele minore. Noi vom cunoaste intotdeauna doar o parte a ceea ce inseamna Universul, doar partea finita a unui sistem infinit.

Perioadele de calm inlocuiesc catastrofele inevitabile: Intelegerea prezentului-sa ne uitam doar dincolo de orizont- este posibila doar cunoscand procesul formarii speciilor umane, ca tip biologic, cultura si civilizatie in general. Noi trebuie sa cunoastem originile si caracteristicile proceselor de auto-organizare a biosferei, care au creat omul. Si stim deja estul de mult. Noi stim, de exemplu, ca perioadele de calm sunt inlocuite de dezastre inevitabile care directioneaza dezvoltarea pe noi canale.

Mowgli nu va deveni om: Fenomenul lumilor spirituale este efectul extraordinarei dezvoltari, nu biologice, ci sociale. As dori sa analizez in mod special exemplul lui Mowgli si sa explic de ce acesta nu va deveni om. A inteles oare Freud asta?

“Diversitatea din societate: Este important sa explicam fenomenul multiculturalitatii ca si garantie a stabilitatii societatii, ca o analogie biologica a diversitatii. Pentru asta, putem folosi exemplul argumentului lui Rousseau si sa aratam unde a avut dreptate si unde nu.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed