“Super Pac al AIPAC îşi marchează cursul” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Super Pac al AIPAC îşi marchează cursul e

Potrivit unei relatări publicate pe JTA, Comitetul de acțiune politică (PAC) al AIPAC este ceea ce ne-am aștepta de la un grup de lobby a cărui misiune declarată este „de a încuraja și a convinge guvernul SUA să adopte politici specifice, care să creeze o relație puternică, durabilă şi reciproc avantajoasă cu aliatul nostru Israel”. Cu toate acestea, „super-PAC” pe care Comitetul american pentru afaceri publice din Israel l-a lansat în decembrie… este mai opac: se numește Proiectul Democrației Unite. Scurta sa declarație de misiune nu menționează Israelul și nici lobby-ul pro-Israel care stă la baza înfiinţării sale. În schimb, accentuează “promovarea democrației”. Când purtătorul de cuvânt al AIPAC, Marshall Wittmann a trebuit să explice de ce super-PAC nu afirmă că sprijină Israelul, el a evitat întrebarea și „nu a răspuns direct”.

Omiterea Israelului din declarația de misiune a noului PAC evidențiază cursul pe care evreimea americană a urmat-o de ani de zile: departe de statul Israel. În afară de organizațiile ortodoxe, nu există nicio legătură între evreimea americană și statul Israel, iar noul PAC pur și simplu o explică.

Nu din cauza politicii acestui sau acelui guvern israelian; este mult mai adânc decât atât. Evreimea americană renunță la Israel ca parte a unui proces de retragere totală din iudaism. Unii oameni ar putea să fie supărați de afirmația grosolană, dar eu aleg întotdeauna adevărul în locul manierelor.

Nu am nicio îndoială că politicienii vor continua să facă pelerinaje la convențiile AIPAC și să spună toate cuvintele potrivite, dar ruptura va continua să se extindă. În cele din urmă, nimeni nu va putea nega.

Dacă Israelul ar avea vreo putere interioară, ar spune AIPAC și tuturor celorlalte organizații care pretind că îl susțin, că din moment ce nu sunt fideli cuvintelor lor, nu vor avea prerogative în Israel. Ei pot veni și vizita ca orice alt turist, dar nimic mai mult decât atât.

Problema este că Israelul nu va face niciodată asta pentru că este neputincios. Singura noastră sursă de putere este unitatea noastră. Din moment ce nu avem nimic, nu avem putere deloc. Ne grăbim în fața oricui ne zâmbește și ne închinăm în fața birocraților și vânzătorilor ambulanți care ne promit lumea, dar nu ne livrează niciodată nimic. Suntem atât de nesiguri din cauza diviziunii noastre încât nu putem vedea că statul Israel nu mai are nevoie de ajutor extern. Ne-am dezvoltat până la punctul în care țara este independentă cu sau fără fonduri externe. Din păcate, nu vom vedea asta atât timp cât vom fi slabi în interior – divizați până în profunzime.

Noul PAC al AIPAC este o oportunitate pentru noi de a ne trezi, de a crește și de a realiza că suntem pe cont propriu. Nu avem pe nimeni decât unul pe altul. Este timpul ca Israelul să devină națiunea care trebuie să fie.

Putem face față bigotismului și urii Națiunilor Unite doar dacă stăm ca o națiune unită. Noi înșine suntem Națiuni Unite în miniatură. Strămoșii noștri nu au venit dintr-un loc sau dintr-un trib; au venit din toată Semiluna Fertilă și au format o națiune prin singura lor dorință de a se uni deasupra diferențelor lor. Am fost o națiune startup de la început.

„Algoritmul” nostru este unic: fiţi diferiţi, dar rămâneți împreună. Când îl respectăm, suntem cei mai puternici din lume și lumea ne admiră. Când îl abandonăm, suntem râsul lumii.

Pentru evrei, educația pentru unitate este cel mai important obiectiv. „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” a fost primul nostru „export” și cel mai valoros care a existat vreodată. Din păcate, am încetat să-l mai producem, așa că lumea crede că este o farsă. La urma urmei, cine ar cumpăra un produs negat de propriul producător?

Dacă ne întoarcem la rădăcini, nu vom avea nevoie de niciun lobby care să pretindă că ne susține. Unitatea noastră va fi cea mai bună promovare a noastră și singura de care vom avea vreodată nevoie.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed