“Supravieţuirea celui mai potrivit este o minciună cu care ne minţim singuri” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Supravieţuirea celui mai potrivit este o minciună cu care ne minţim singuri

Cu fiecare zi care trece, trebuie să ne dăm seama că în ciuda tensiunilor crescânde, urâm inamicul greșit. Credem că dușmanul este acel bărbat care sprijină cealaltă parte, sau acea femeie care aparține celeilalte rase, sau acea persoană care este mai privilegiată într-un fel, care este mai bogat, mai inteligent, mai drăguț, mai norocos sau orice alt „mai” care aș vrea eu să fiu sau să am.

Nu va exista niciun câștigător în acest război, deoarece nu este războiul corect. Războiul corect este împotriva propriilor noastre ego-uri și le putem învinge numai dacă le înfruntăm, în mod specific alături de cei care sunt diferiți de noi, pe care nu-i placem și pe care îi dezaprobăm, deoarece aceasta este singura alianță pe care ego-urile noastre nu o vor susține niciodată.

Dar niciunul dintre ei nu este adevăratul meu dușman. Întotdeauna au existat oameni care au avut mai mult succes decât noi într-un fel, și vor exista întotdeauna astfel de oameni. Dar nu ei ne-au făcut să ne simțim rău și nici nu ne-au făcut să simțim că dorim ca ei să iasă din viața noastră și, dacă este posibil, din existență. Ei au fost mereu aici, dar noi eram diferiți. Am fost mai puțin autosuficienţi, mai puțin absorbiți de noi înșine sau, pur și simplu, mai puțin egoiști. Da, propriul nostru egoism este dușmanul nostru.

Nu îl putem controla; crește din interiorul nostru și face atât de mult parte din ceea ce suntem, încât nici măcar nu simțim că el este problema. Dar dacă nu învățăm cum să lucrăm cu ego-ul nostru, acesta ne va conduce la război civil, deoarece nu vom putea tolera existența nimănui, ci numai a noastră și a celor care gândesc ca noi și arată ca noi.

Nu va exista niciun câștigător în acest război, deoarece nu este războiul corect. Războiul potrivit este împotriva propriilor noastre ego-uri și le putem învinge numai dacă le înfruntăm, în mod specific alături de cei care sunt diferiți de noi, pe care nu-i placem și pe care îi dezaprobăm, deoarece aceasta este singura alianță pe care ego-urile noastre nu o vor susține niciodată.

Dar trebuie să fie o decizie comună, luată de întreaga societate, în toate facțiunile sale, altfel vom eșua. Și ar trebui să vă întrebați, ce îi va motiva pe oameni să coopereze cu cei pe care îi urăsc sau chiar să se raporteze pozitiv la ei? Răspunsul este că am rămas fără opțiuni. Dacă nu o facem, ne vom prăbuşi cu toții. Am ajuns într-o stare în care suntem total dependenți unul de celălalt și suntem dependenți cel mai mult de cei care ne displac mai mult.

De fapt, nu numai noi, ci toată realitatea constă din contrarii, care se completează reciproc. Nu se plac, dar sunt complet dependenți unul de celălalt, iar propria lor existență garantează și susține existența opusului sau „rivalului” lor. Gândiți-vă la „noapte” fără „zi”, „iarnă” fără „vară”, „uscat” fără „ud”. Sau când vine vorba de oameni, gândiți-vă la negru fără alb, republican fără democrat, liberal fără conservator. Vă puteți imagina o monedă care are o singură față? Atât de dependenți suntem unul de celălalt!

Credem că atunci când Darwin a descoperit principiul „Supraviețuirea celui mai potrivit”, el a vrut să spună că doar cei mai răi și mai războinici supraviețuiesc. Aceasta este o interpretare complet greșită a cuvintelor sale, pe care ne-o impun ego-urile noastre furioase. O carte recentă a lui Brian Hare și Vanessa Woods, intitulată Survival of the Friendliest (Supravieţuirea celui mai prietenos), scrie că „pentru Darwin și biologii moderni, „supraviețuirea celui mai potrivit” se referă la ceva foarte specific – abilitatea de a supraviețui și de a lăsa în urmă descendenți viabili. Nu este menită să meargă dincolo de asta”. Mai mult, ei adaugă că „Darwin a fost în mod constant impresionat de bunătatea și cooperarea pe care a observat-o în natură” și citează cartea sa Descendența omului, care afirmă: „Acele comunități, care includ cel mai mare număr de membrii empatici, ar înflori cel mai bine și ar crește cel mai mare număr de descendenți”.

Noi ne îndreptăm în direcția opusă. Rupem țesătura noastră socială, ne rupem comunitățile și dezmembrăm țara. În astfel de circumstanțe, noi înșine nu vom supraviețui. Și singurul vinovat este ego-ul uman. Suntem acum într-un moment în care fie ne unim împotriva lui, fie ne ajutăm reciproc să îl depășim, încurajându-ne reciproc să ne conectăm și încercând să ne unim cu cei care nu se potrivesc cu noi, altfel ego-ul va câștiga și vom pierde totul, cu toții.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed