“Tisha B’Av și construirea celui de-al Treilea Templu” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinTisha B’Av și construirea celui de-al Treilea Templu

Tisha B’Av (9 Av) simbolizează distrugerea Beit HaMikdash (Templul), separarea profundă dintre noi cauzată de revelarea egoismului separator.

9 din Av este o zi tragică în istoria evreiască când Primul și al Doilea Templu au fost distruse și de asemenea, când evreii au fost expulzați din Anglia, Franța și Spania. În plus, a fost și ziua în care evreii au fost luați din ghetoul din Varșovia pentru a fi sacrificați, în timpul Holocaustului.

Există o rădăcină spirituală intrinsecă pentru fiecare sărbătoare și dată specială din calendarul evreiesc, forțe spirituale care apar și ne influențează lumea fizică. Faptul că toate aceste tragedii au avut loc la aceeași dată de-a lungul mai multor secole nu este întâmplător. Acesta subliniază rădăcina spirituală care stă la baza tuturor problemelor care afectează poporul Israel.

De ce a avut loc distrugerea Templului? Pentru că am început să punem accentul pe Templu ca o clădire, în loc să fie ca un simbol al unității noastre. Noi, poporul evreu am ajuns la un punct în care am uitat de puterea superioară disponibilă prin conexiunea noastră, forța care cimentează conexiunile dintre noi. Ne-am îndepărtat de scopul nostru de a fi ca un singur om cu singură inimă, o stare care permite Creatorului să fie revelat.

După cum este scris, „Seara plângerilor nefericite va fi a Noua din Av. Și Creatorul a poruncit: ai plâns degeaba fără motiv și prin urmare îți voi da un motiv pentru plânsul tău. A noua din Av a devenit o zi de doliu pentru întreaga națiune. De fapt, în această zi, Primul și al Doilea Templu au fost distruse … ”(Midrash Raba, Shlach)

Astăzi ne găsim exact în aceeași situație ca în timpul distrugerilor trecute ale Templelor. Nimeni nu are cu adevărat sentimente bune față de ceilalți. Suntem într-o stare în care egoismul ne domină, separând și distrugând tot ceea ce ar putea fi pozitiv între noi. Până când nu recunoaștem greşeala fatală, nu are rost să ne amintim de Tisha B’Av ca fiind doar ceva ce s-a întâmplat în trecut, pentru care trebuie să plângem. Nu reușim să învățăm ce trebuie să facem ca popor aici și acum: să ne unim și făcând asta, să transformăm răul în bine. Prin urmare, din păcate, evenimente oribile îi afectează pe evrei și pot apare la orizont chiar prognozele unui nou Holocaust, de data aceasta la scară globală, amenințându-i pe toți evreii oriunde s-ar afla.

Pur și simplu trebuie să realizăm că sursa necazurilor noastre – ura neîntemeiată dintre noi – este la fel de prezentă și vie astăzi ca în trecut. Deci, depinde de noi să începem să reconstruim templul, să construim cel de-al Treilea Templu – starea de unitate și de completare reciprocă, de ridicare deasupra urii, aroganței și mândriei – starea de „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”.

Trebuie să creăm o conexiune între noi suficientă pentru ca forța bună numită Creator să fie revelată. Între timp, această puternică forță pozitivă este încă ascunsă în lumea noastră. În momentul în care stabilim conexiuni adecvate și benefice, bunătatea lumii va fi dezvăluită prin noi și vom putea arăta lumii întregi cum să construim al Treilea Templu pentru toate popoarele și națiunile, după cum este scris, „Casa mea va fi numită o casă de rugăciune pentru toate popoarele” (Isaia 56: 7).

Îmi doresc ca toate evenimentele tragice care se întâmplă poporului nostru să se oprească, să le recunoaștem și să le înțelegem cauza și să o dezrădăcinăm. Doresc să ne vedem ridicându-ne deasupra suferinței lumii actuale, în conexiuni de iubire. Fie, să reușim rapid în asta!

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed