Un cerc facut din nenumarate linii drepte

Baal HaSulam, Studiul celor zece Sfirot (Talmud Eser Sfirot), part.1, “Tabela de intrebari si raspunsuri pentru teme”, intrebarea 102: Ce sunt Sfirot de igulim (cercuri)? Cand nu exista nicio diferenta intre sus si jos intre cele patru faze (bhinot) din dorinta (ratzon), si ele ne sunt prezentate ca patru cercuri (igulim, sfere), una intr-alta ca foile de la o ceapa.

Chiar la inceput, in Lumina de Infinit, nu erau niciun fel de diferente intre sus si jos, datorita autoritatii absolute a fortei superioare care actiona asupra dorintei de primire absolut egal. Dar, facand restrictia si ecranul, si trecand prin expansiunea lumilor de Sus in jos, si intoarcerea sufletelor de jos in sus, dorinta ajunge la starea in care are multiple proprietati, diferente si particularitati, si toate devin incluse intr-un sistem integral. Astfel, nu mai ramane intre ele nicio diferenta.

Asta inseamna, ca la inceput, in Lumea Infinitului, in Starea 1, dorinta era “rotunda” (igulim), asa cum este si la sfarsit, in Starea 3. Dar la inceput, dorinta nu avea niciun fel de distinctii fiindca erau invizibile si totul arata la fel.

La sfarsit, in corectia finala, (Gmar Ticun), nu mai sunt de asemenea niciun fel de diferente. Revelandu-se in aceasta dorinta un numar enorm de proprietati, varietati si detalii, le legam pe toate impreuna intr-un sistem integral in care fiecare element este la fel de vital ca intregul sistem. Astfel, nu exista niciun fel de diferenta intre ele!

Acesta este un alt tip de “cerc” (igul) care contine un numar de linii “drepte” (iashar), dar aceste conexiuni drepte ajung la o stare cand arata ca un cerc.

Din partea a treia a Lectiei zilnice de Cabala 7/25/2011 Talmud Eser Sfirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: