“Ziua Naţională a lenei – Ce idee grozavă!” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinZiua Naţională a lenei – Ce idee grozavă!

Marți în această săptămână, 10 august pentru a fi exact, a fost Ziua Națională a Lenei, o sărbătoare neoficială care sărbătorește „cartoful de pe canapeaua interioară”, potrivit site-ului Ora și data. Suntem învățați să disprețuim lenea și să admirăm hărnicia, dar starea actuală a lumii este rezultatul direct al muncii noastre excesive. Poate că dacă luăm o pauză din când în când, i-am da și Pământului o pauză, și toți am fi puțin mai siguri și mai calmi.

Având în vedere atitudinea noastră actuală față de lume, lenea este bună pentru noi și pentru toți ceilalți. Întrucât tot ceea ce facem este pentru noi înșine – adunând bogăția, puterea, posesiunile și de preferință în detrimentul altora – cu cât facem mai puțin, cu atât mai bine pentru toată lumea, în cele din urmă și pentru noi înșine. De fapt, dacă am putea impune întregii omeniri o pauză de o lună, totul ar înflori brusc. Păsările ar cânta, vremea s-ar liniști și nu ar fi inundații, incendii și războaie, doar dacă am putea face o pauză pentru câteva săptămâni.

Trebuie să începem să fim răspunzători față de natură și să înțelegem că suntem singurul element dăunător din ea și încă unul foarte puternic în acest sens. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne impunem acea pauză. Datorită naturii noastre dăunătoare, înțelepții noștri ne instruiesc în Talmud: „Stai și nu face nimic – mai bine” (Iruvin 100a).

A nu face nimic nu înseamnă că trebuie să stăm toată ziua pe canapea. Putem duce copiii la plajă, să facem o plimbare, să facem ceva în grădină etc., fiecare în funcție de circumstanțe. Ideea nu este să „producem”, „să fabricăm”, deoarece acesta este locul în care dăunăm altora și naturii.

Dacă dorim să participăm la activități mai productive, trebuie mai întâi să ne gândim de ce vrem să le facem și, în principal, cine va beneficia din ele. Dincolo de a avea grijă de susținerea de bază a noastră și a familiilor noastre, tot ceea ce facem este excesiv și este dăunător.

Prin urmare, trebuie să reflectăm la motivele pentru care vrem să facem ceea ce vrem să facem, cine ar trebui să beneficieze de asta și cine ar trebui să piardă. Dacă descoperim că, în cele din urmă, este un act egocentric, cel mai bine este să îl evităm. Dar dacă este pentru a-i ajuta pe ceilalți, atunci suntem mai mult decât bineveniți să lucrăm la el cât de mult și cât putem de mult. Adică, dacă putem inversa intenția acțiunilor noastre, beneficiarul eforturilor noastre de la noi înșine la ceilalți, va fi o binecuvântare pentru lume și pentru noi. Orice altă motivație de a acționa va duce la rezultate negative. În acest caz, este mai bine să fii leneș și să eviți munca inutilă.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: