“Corona – Virusul care ne reprogramează” (Thrive Global)

Thrive Global a publicat noul meu articol: “Corona – Virusul care ne reprogramează

Obligându-ne să ne bazăm unii pe alții pentru sănătatea noastră, virusul ne învață că putem avea încredere unii în alții, că putem construi comunități de sprijin și că putem găsi plăcere în oameni mai mult decât în lucruri.

Este posibil să nu observăm, pentru că suntem cine suntem, dar modul în care gândim despre viață, lucrurile pe care le dorim, le valorăm, le preferăm, aspirațiile, manierele, temerile, reacțiile noastre, toate acestea sunt „programate” în psihicul nostru prin mediul social în care trăim. Când COVID-19 s-a impus în viețile noastre și le-a închis, ne-a afectat pe toți. Pentru unii, impactul său a fost fizic, dar pentru toți este emoțional. Implicațiile sociale și comportamentale pe care le-a impus coronavirusul sunt abia la început, dar vor fi de lungă durată. Am intrat într-o nouă eră. Cu cât ne adaptăm mai devreme, cu atât mai bine pentru noi toți.

Coronavirusul nu ne va lăsa să ne întoarcem la un consumism nestăvilit, la exploatarea necontrolată a planetei și a noastră, reciproc.

Chiar dacă dorim să ne întoarcem la vechiul nostru mod de viață, prezența virusului  va face foarte dificil acest lucru. Oriunde mergem, există șanse ca noi să luăm virusul sau să îl transmitem unei alte persoane, chiar dacă purtăm o mască și păstrăm distanța. Treptat, virusul ne obligă să reconsideram lucrurile pe care le-am considerat ca fireşti, cum ar fi: să ieșim în baruri și restaurante, să sărim într-un avion pentru a pleca în vacanță, să cumpărăm gadgeturi noi doar pentru că sunt noi sau pentru că prietenii noștri le au, etc.

Obligându-ne să ne comportăm diferit, virusul ne „reprogramează”. Cine ar fi crezut în urmă cu doar câteva luni că putem imagina o viață care nu este o continuă desfășurare de plăceri imediate (dar nemulțumitoare)? Însă acum, dacă am avea doar sprijinul de bază garantat, mulți ar renunța cu bucurie la trendul mulţimii și ar spune: „Opriți lumea, vreau să ies”, pentru a parafraza muzicalul lui Leslie Bricusse.

Coronavirusul nu este încă o epidemie. La fel ca un virus informatic, acesta ne reprogramează sistemul de operare și ne schimbă esența. Dar nu într-un mod rău; dimpotrivă, ne încetinește viața, pentru a putea descoperi plăcerile ascunse pe care nu le mai aveam înainte. Obligându-ne să ne bazăm unii pe alții pentru sănătatea noastră, virusul ne învață că putem avea încredere unii în alții, că putem construi comunități de sprijin și că putem găsi plăcere în oameni, mai mult decât în lucruri.

Coronavirusul nu ne va lăsa să ne întoarcem la un consumism nestăvilit, la exploatarea necontrolată a planetei și a noastră reciproc. Ne va învăța cum să construim o viață bună, durabilă, pentru noi înșine și pentru copiii noștri. Dacă urmăm de bună voie directivele sale, vom finaliza tranziția rapid și ușor. Dacă rămânem încăpăţȃnați, o vom împlini dureros și încet. Oricum, COVID-19 va câștiga. Ne va obliga să blocăm ceea ce nu este esențial pentru viață și să ne deschidem pentru ce este esențial pentru fericire.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed