“Să ne salvăm căminul: planeta Pământ” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Să ne salvăm căminul: planeta Pământ

Cartiere întregi sunt cuprinse de foc; mii de oameni au fost evacuați din casele lor în California. O furtună de vară istorică și neobișnuită, cu fulgere masive nemaivăzute, combinate cu căldura record, au provocat incendii devastatoare în statul de aur. Valea Moartă a raportat temperaturi de 55° C, ceea ce se crede a fi cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată pe Pământ, iar acest lucru este atribuit schimbărilor climatice. Alte dezastre naturale de pe glob pun în pericol însăși existența noastră. Ce încearcă să ne spună natura? Mesajul său este clar. Suntem oaspeți nedoriti pe această planetă, dacă noi oamenii nu ne schimbăm.

Alte dezastre naturale de pe glob pun în pericol însăși existența noastră. Ce încearcă să ne spună natura? Mesajul său este clar. Suntem oaspeți nedoriti pe această planetă dacă noi oamenii nu ne schimbăm.

Încălzirea globală nu numai că provoacă incendii, probleme agricole, deficit de apă și pune anumite specii în pericol de dispariție; este de asemenea învinuită pentru topirea ghețarilor în Groenlanda și în alte locuri, până la punctul de a fi un fenomen ireversibil, ridicând periculos nivelul mării. Se spune că există acțiuni pe care le putem întreprinde pentru a combate încălzirea globală, cum ar fi reducerea emisiilor de gaze din sectorul industrial, dar există atât de multe interese economice și personale, încât aceasta se realizează în foarte mică măsură.

Dacă ecosistemul continuă să se deterioreze într-un ritm atât de rapid, jumătate din umanitate poate dispărea, iar jumătatea care va supraviețui va trebui să-și schimbe modul de viață de la un capăt la altul. Continuarea abordării noastre „ca de obicei”, în ciuda strigătului Pământului, este extrem de periculoasă.

Omul este o creatură foarte delicată. Avem nevoie de atâtea condiții pentru a trăi și atât de mulți factori care ne afectează: cutremure, furtuni, epidemii. Problemele cu care ne confruntăm au un scop global; prin urmare, soluțiile necesită o gândire globală. Da, gândind. Totul începe cu gândurile noastre.

Oamenii se gândesc doar la ei înșiși, la ceea ce îi deranjează astăzi și la ceea ce poate produce profituri mari. Mai mult decât atât, organizațiile internaționale, care ar trebui să ne protejeze planeta, încă o dată, nu reușesc să treacă testul. Fiecare țară este ocupată cu dezvoltarea armelor și a puterii economice, luptând cu alții în tot felul de arene și gândindu-se că astfel va obține controlul. Dacă un dezastru ecologic nu ne afectează direct, nu ne pasă.

Încă nu am realizat că planeta noastră este casa noastră comună și orice se întâmplă în interiorul său are un lanț nesfârșit de reacții, care ne vor afecta în cele din urmă. Într-o zi, va trebui să înțelegem că problemele încep cu natura egoistă a omului, care operează dintr-o viziune individualistă, centrată pe sine, exploatatoare și îngustă, care vrea să păstreze totul pentru sine. Nimic nu va ajuta, până nu depășim frontierele individuale și naționale și să începem să gândim la nivel global.

Uneori, este rândul anumitor țări să sufere dezastre naturale, iar apoi vine rândul altor țări. Dar, în general, nu va exista niciun loc pe Pământ care să nu se confrunte cu probleme. Coronavirusul este primul dezastru global, cu mulțe altele care sunt în așteptare, dacă este necesar. Este modul naturii de a ne face să simțim pe propria noastră piele că toți facem parte dintr-un singur sistem.

Focuri distructive ard între noi

Calamitățile ecologice îi fac pe oameni să creadă că natura a înnebunit. Nu este cazul. Se comportă pur și simplu în conformitate cu legile cauzei și efectului, ale sistemului integral în care trăim, un sistem care adună toate detaliile realității. Ceea ce se întâmplă în interiorul Pământului, pe suprafața sa și în întregul univers este legat și interconectat, deoarece natura este una.

Din partea noastră, noi oamenii, trebuie să înțelegem că starea naturii depinde de relațiile dintre ființele umane și de dorința noastră de a ne adapta integralității naturii – adică luând doar ceea ce este necesar pentru supraviețuire și să avem grijă de buna funcționare a întregului sistem, în loc să facem doar calcule egoiste.

Cum sunt legate relațiile umane de ceea ce se întâmplă în natură? Există patru niveluri în natură: mineral, vegetal, animal și uman. Totul, cu excepția omului, există în conformitate cu legile naturii de reciprocitate și echilibru. Celelalte niveluri nu au nicio alegere liberă, în nimic; acționează instinctiv luând doar ceea ce este necesar pentru supraviețuirea lor. În schimb, nivelul uman este singurul care comite atrocități pe Pământ și o face în mod intenționat, în mod conștient, de dragul de a provoca daune. Astfel, toate reacțiile negative pe care le primim de la natură sunt doar o consecință a acțiunilor noastre. Spus simplu, aducem aceste lovituri asupra noastră.

Cât despre astăzi, umanitatea nu are un plan convenit pentru salvarea planetei, iar noi tocmai stingem focuri. Și adevărul este că cele mai distructive incendii pe care trebuie să le stingem sunt cele care ard în noi, în relațiile noastre reciproce. Egoul omului aproape a atins punctul exploziv care arde natura, doar pentru a exploata totul în avantajul său.

Dacă încercăm să construim un sistem armonios de relații umane, toată natura se va calma. Soluția cuprinzătoare a pericolelor ecologice și sociale cu care ne confruntăm constă în eforturile de conectare globală, în care vom simți cât de dependenți suntem unul de altul. Prin urmare, trebuie să ne gândim de două ori înainte de a ne angaja în maltratarea reciprocă. Astfel, numai prin responsabilitate reciprocă vom atinge cadrul adecvat al minții, pentru a ne salva căminul comun și să trăim în siguranță și fericire, sub un singur acoperiș: planeta noastră.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed