Omul care a deschis calea spre eliberare

Recent, am marcat ziua comemorării lui Baal HaSulam, marele nostru profesor, care a adus astăzi Lumina de Sus întregii umanităţi. El a dezvălui înţelepciunea Cabala generaţiei noastre, astfel ca noi să putem să o folosim şi graţie ajutorului său, să ne ridicăm de la nivelul animal la nivelul uman, să ştim cum să realizăm toate acţiunile şi să ne deschidă ochii.

Este singura cale, prin care fără să o ştim, putem să vedem unde ne aflăm cu adevărat.

Baal HaSulam a fost un om atât de mare, că nu suntem în măsură să-l apreciem corect şi să-i mulţumim pentru ce a făcut. Îi suntem datori pentru viaţa noastră spirituală în aceeaşi măsură în care suntem datori mamei şi tatălui pentru viaţa corpului animal. Nu este doar viaţa materială, ci viaţa spirituală în care atingem eternitatea şi perfecţiunea, lumile superioare, stare pe care nu o putem imagina acum corect.

Baal HaSulam a muncit greu pentru asta. Scria mult timp, zeci de ani de muncă fără pauză, astfel încât mâinile erau amorţite şi era necesar să îşi descleşteze degetele pentru a elibera stiloul. Îşi lua o pauză de la 2 ore şi jumătate la 3 ore de somn pe noapte şi o jumătate de oră după-amiaza, pentru a rămâne concentrate, iar restul timpului lucra. Aşa a fost toată viaţa sa.

În timpul războiului a fost gata să sacrifice toate cunoştinţele sale şi a cerut Creatorului să-l coboare din gradul său spiritual doar pentru a fi în măsură să ajute câţiva nefericiţi care suferea în această lume şi nici nu ştiau de ce. Şi Creatorul a auzit cererea sa şi l-a ajutat să facă acest lucru. Nici Moise nu a putut obţine acest lucru de la Creator, când I-a cerut Lui să-l facă responsabil pentru poporul său şi să abată pedeapsa de la ei.

Baal HaSulam era într-un astfel de grad superior că, Creatorul i-a spus: “Nu am pe cineva mai aproape ca tine în întreaga omenire”.  Era un adevărat uriaş. Sperăm că vom  fi în măsură să apreciem dimensiunea lui, valoarea lui. Pe de o parte era conectat la Creator, pe de altă parte putea coborî la fiecare persoană, pentru a simţi sub ce formă ar trebui să-i transmită explicaţii. Era capabil să scrie atât de delicat, pentru a nu ofensa pe cineva nici religios, nici laic şi de a-i aduce împreună cât mai mult posibil.

Moştenirea sa a trecut în mâinile noastre. Avem toate instrumentele graţie lui Rabash (fiul cel mare al lui Baal HaSulam) care a adaptat această metodă pentru a o realiza în grup. De-a lungul anilor de studiu şi muncă, am început să înţelegem ce este scris în aceste lucrări, să le punem în practică, pentru a apropia celelalte grupuri şi, prin asta, apreciem din ce în ce mai mult enorma contribuţie adusă de Baal HaSulam. El a fost primul dintre cabalişti care a revelat etapa de eliberare.

 Din discuţiile din timpul mesei dedicate memoriei lui Baal HaSulam, 15.09.2013

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: