Sa ne amintim de Rav Kook (1865 – 1935)

Cabala a fost sursa invataturilor lui Rav Kook. El a vazut Cabala ca fundament pentru crearea unui nou stat si o noua societate in Israel, a carei prima directiva sa fie legea Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti.

Conceptele de baza ale invataturilor lui Rav Kook

O natiune reprezinta un singur organism si trebuie sa obtina aceeasi stare de identitate, unitate, prin propriul efort. Facand asta, o natiune devine apropiata de Creator. Fiecare membru al societatii trebuie sa-si cunoasca rolul si datorita unicitatii lor, nu in ciuda acesteia, ei devin parte a intregului, a natiunii si deci a lumii. Numai atunci isi indeplineste o persoana scopul: de a ajunge la echivalenta cu Creatorul. Un individ nu poate sa se contopeasca cu Creatorul decat daca se uneste cu ceilalti: De la iubirea fata de ceilalti la iubirea fata de Creator.

Natiunea Israel poate exista numai ca o unica entitate care tanjeste dupa iubire si daruire reciproca, in scopul unirii cu Creatorul prin echivalenta de forma. Cu aceasta in minte, Abraham a creat aceasta natiune din Babilonieni, si iubirea reciproca a fost fundamentul existentei lor.

In exil (in opozitie cu Creatorul), in afara Pamantului (Tara) Israel (Eretz Israel – dorinta de a fi similar cu Creatorul), nu exista nicio natiune Israel. Pentru a reface legaturile lor cu Creatorul, oamenii s-au intors la Pamantul Israel si au format un stat, o oportunitate de a se corecta si de a deveni unul.

De aceea, formarea Statului Israel inseamna inceputul corectarii natiunii Israel si prin urmare a omenirii. Impreuna, ei vor urca la nivelul Creatorului. Privitor la legile religioase, ele vor ramane numai in aspectele sociale si culturale ale existentei lor.

Formarea unui stat ajuta la obtinerea responsabilitatii si corectiei natiunii intregi, la inceput, a natiunii Israel si apoi, a intregii umanitati.

Este timpul ca natiunea Israel sa se intoarca din exilul spiritual si sa lumineze calea revelarii Creatorului pentru natiunile lumii. Acesta este singurul mod de a primi suport de la toti oamenii lumii pentru construirea statului Israel.

In cazul in care natiunea Israel nu-si indeplineste misiunea atribuita, fiind incapabila sa aduca metoda corectiei oamenilor lumii, atunci conditia, starea sa va fi distrusa si poporul exilat din nou.

Cu toate ca Sionismul nu realizeaza miza pusa in joc, va trebui pana la urma sa recunoasca necesitatea Cabalei si sa primesca metoda revelarii Creatorului (Forta Superioara de Guvernare), drept constitutie de stat si lume. Unica misiune a natiunii Israel consta in servirea umanitatii pe calea corectarii ei si, in a fi Lumina pentru natiunile lumii (Profetul Isaia).

Mai multe despre Rav Kook si legatura lui cu Baal HaSulam gasiti in cartea mea Cele doua mari Lumini (in ebraica).

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed