“Ar putea fi mult mai multă lumină în Israel” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: Ar putea fi mult mai multă lumină în Israel

Pe cuțitul pentru tăierea Halei de Sabat al lui Baal HaSulam – rabinul cabalist Yehuda Ashlag – erau gravate cuvintele „Statul Israel”. Deși Ziua Independenței Statului Israel nu are un fundal cabalist, înființarea Statului Israel a fost de mare importanță pentru Baal HaSulam.

În ochii cabaliştilor, restabilirea Statului Israel în ţara lui Israel a fost un mare pas şi o piatră de temelie spre împlinirea viziunii eterne iudaice. La două mii de ani de la distrugerea Templului, când ura nefondată a izbucnit printre evrei și am fost împrăștiați în toate colțurile lumii, am întemeiat în sfârșit din nou un stat care să ne conștientizeze rolul de națiune israeliană: să fim „o lumină pentru națiuni” – un model al căii corecte pentru întreaga omenire.

Sionismul lui Baal HaSulam nu a fost sionismul pe care îl cunoaștem și nu a susținut niciun partid sau altul. S-a concentrat pe scopul realizării planului creației, un plan în care evreii joacă un rol central și semnificativ. De la o Zi a Independenței la alta, Baal HaSulam a încercat să navigheze cu busola și să ghideze poporul evreu prin scrierile sale pentru a-și îndeplini destinul spiritual.

Ziua Independenței are de asemenea o mare importanță personală pentru mine. Datorită înființării Statului Israel, am reușit să emigrez în Israel. Și împărtășesc aspirațiile lui Baal HaSulam pentru stabilirea unui popor exemplar pe pământul israelian. Să fim uniți ca un singur om într-o singură inimă spre acest scop. Căci numai așa se vor putea ridica între noi forțe mari și pozitive, forțe superioare pe care le vom răspândi tuturor națiunilor lumii din forța unității noastre ca Israel.

Recent, am fost încântat să aud că 90% dintre israelieni au spus într-un nou sondaj că sunt mândri că sunt evrei. Fără o asemenea mândrie națională este imposibil să mergi înainte. Cu toate acestea, ar trebui să simțim această mândrie atât ca o recompensă, cât și ca o obligație.

În timp ce suntem răsplătiți cu rolul înalt care ne așteaptă, cu distincția de a fi o verigă specială în lanțul umanității, aceasta vine cu obligația de a continua pe cale, pentru că suntem doar la mijloc și trebuie să ajungem la capăt. . Destinația noastră este să ajungem la starea de garanție reciprocă dintre noi și apoi să transmitem întregii lumi puterea care vine din unitatea noastră.

Avem o muncă grea și semnificativă de realizat, iar națiunile lumii simt acest lucru în conținutul rețelei globale interne care ne conectează pe toți. An de an, oamenii pun din ce în ce mai multă presiune asupra noastră pentru a ne împinge și a ne forța să ne îndeplinim destinul. Uneori, oamenii lumii se raportează la noi în mod negativ sub formă de declarații antisemite, iar uneori relaționează pozitiv sub forma expresiilor de apreciere și a dorinței de cooperare. Dar fie dintr-o parte sau alta, lumea ne îndreaptă către un punct clar: că Israelul trebuie să fie un popor unic, drept în fața lui Dumnezeu, un popor direct conectat și aliniat cu revelarea Forței Supreme.

Luând în considerare partea mai întunecată a sondajului recent care a fost admiterea că aproximativ 33% dintre respondenți, tineri cu vârsta cuprinsă între 24 și 34 de ani, au declarat că se gândesc să părăsească Israelul. Stresul intens și presiunea, pericolul și amenințarea și cel mai important, lipsa de a prevedea un viitor pozitiv sunt cele care împuternicesc aceste gânduri de a părăsi Israelul. Toate provin din lipsa de cunoaștere și apreciere a rolului nostru indispensabil ca popor, a destinului nostru ca națiune și a responsabilității noastre față de aproximativ nouă miliarde de oameni din lume.

Atât generațiile tinere, cât și cele mai vechi – de fapt toți, fără excepție – trebuie să treacă printr-un proces de maturizare. Simpla înțelegere a rolului nostru așa cum este predat de Baal HaSulam în scrierile sale – o continuare directă a mesajului unui lanț lung de cabaliști care se întinde până la nașterea poporului nostru – va neutraliza deja disprețul latent pe care unii dintre noi îl pot simți față de rolul nostru. Această percepție mai profundă ne va înălța și ne va clarifica cum să construim între noi și mai târziu în lume o societate reformată.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: