“De dreapta, de stânga şi obosiţi” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “De dreapta, de stânga şi obosiţi

Este vremea alegerilor în Israel, din nou, a cincea campanie în mai puțin de patru ani. Se spune că Israelul este împărțit între trei facțiuni principale: de Stânga, de Dreapta și Obosit, prea obosit ca să-i pese. Totuși, situația politică indică o problemă mai profundă: diviziunea. Există dezbinare în națiune, dezbinare în guvern, dezbinare peste tot și în toate direcțiile. Pentru că există dezbinare în națiune, există dezbinare în guvern. Această diviziune este într-adevăr singura noastră problemă.

Politicienii valorifică diviziunea. Pentru că națiunea este împărțită, le permite să-și facă ecou, ​​ceea ce apoi crește și mai mult diviziunea. Pe de o parte, politicienii laudă unitatea. Pe de altă parte, acea unitate înseamnă invariabil „Lasă-i pe toți să se unească în jurul meu, cu mine în centru și ascultând de cuvintele mele”.

Nu numai că această unitate este o minciună, dar toată lumea știe că este o minciună. Cu toate acestea, noi evreii avem un punct slab pentru unitate. Din cauza moștenirii noastre, unitatea joacă un rol sensibil în inimile noastre, iar politicienii simt acest lucru și mărturisesc că îl promovează pentru a exploata sensibilitatea noastră față de el. Dar nimeni nu o vrea cu adevărat, nimănui nu-i pasă și în special în Israel, această minciună este cea mai evidentă și cea mai putredă.

Într-adevăr, de ce ar trebui cineva să fie de acord cu altcineva? Ce le-ar oferi în a fi de acord cu altcineva? Dacă oamenii vor să câștige și să conducă, de ce ar trebui să fie de acord cu cineva? Pentru că vor să câștige, nu numai că luptă unul împotriva celuilalt, dar chiar dacă pierd, nu-l lasă pe învingător să conducă și fac tot ce le stă în putință pentru a răsturna guvernul, astfel încât să iasă învingători după încă o rundă de alegeri.

Iar oamenii? Cui îi pasă de oameni?

Singura soluție pentru luptele neîncetate este să răspândim în opinia publică faptul că indiferent de rezultatele alegerilor, partidele trebuie să respecte alegerile și să se respecte reciproc. Asta se va întâmpla numai dacă oamenii, electoratul, insistă că acesta este codul de conduită în politica israeliană. În momentul de față nu avem o astfel de cultură, ci mai degrabă o cultură a beligeranţei continue. Poate că pur și simplu nu am suferit suficient pentru a realiza că trebuie să ne schimbăm abordarea față de politică și unul față de celălalt.

Dacă am fi mai înțelepți, am înțelege că nu are rost să încercăm să convingem pe cineva sau să încercăm să zdrobim pe cineva. Am înțelege că diferențele dintre noi sunt ca două picioare pe care să stai. Dacă am avea un singur picior, am cădea. Dar cu două picioare, unul în dreapta și unul în stânga, suntem statornici și putem sta în picioare.

Până când nu vom afla că avem nevoie de toate punctele de vedere și de toate perspectivele, nu vom avea niciodată un sistem politic stabil care să servească efectiv oamenii, mai degrabă decât politicienii. Și până nu învățăm valoarea conexiunii dintre oameni, nu vom învăța niciodată acea lecție.

Prin urmare, pentru a ne vindeca sistemul politic bolnav, trebuie să începem să strângem unitatea. Acest lucru va semnala politicienilor noștri că și ei trebuie să o cultive între ei și în întregul sistem de guvernare.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed