“Neobosita căutare a onoarei” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinNeobosita căutare a onoarei

Fără nevoia de onoare, o persoană ar trăi liniștită într-un colț. Deci, există un fel de foc interior care ne alimentează constant și ne obligă să reușim în ochii celorlalți. Ei ar trebui să ne aprecieze, să ne respecte, să vorbească despre noi.

Onoarea este o condiție care nu poate fi moștenită, trebuie să muncim pentru ea. Totul depinde de valorile care sunt acceptate în societate. Poate fi o societate care prețuiește banii și simbolurile statutului, sau una care prețuiește simplitatea și o viață modestă. O societate criminală care prețuiește puterea și violența, sau o societate de artiști care prețuiește sensibilitatea și creativitatea. În ambele cazuri, în funcție de caracteristicile noastre înnăscute, de educația pe care am primit-o și de societatea care ne înconjoară, fiecare persoană dorește să câștige atenția, aprecierea și respectul celor din jur. Fără ele, nu te simți întreg.

În orice moment, societatea ne oferă un model față de care suntem măsurați. Asta ne face să muncim, să facem un efort să devenim din ce în ce mai mult ca acest model de succes. Unii oameni sunt dispuși să investească mult pentru a fi amintiți de bine după ce mor, pentru că sentimentul demnității nu are limite, nici în timp, nici în loc, nici în intensitate.

Onoarea, este bună sau rea? Depinde de modul în care este folosită tendința. Pentru a exemplifica, dacă vreau să încurajez un copil să investească în studiile lui și să-i spun: „Ești mai bun, vei fi grozav, toată lumea te va respecta”, îi dau motivație pentru a studia, ceea ce este bine. Pe de altă parte, dacă tot îi cobor demnitatea, îi distrug încrederea în sine și nu iese nimic din asta.

Cât despre noi înșine, trebuie să examinăm direcția în care ne conduce respectul. Dacă dorința de a fi deasupra tuturor determină o persoană să acționeze în detrimentul celorlalți, să-i lovească cu piciorul în drum spre vârf, să-i controleze și să-i manevreze, atunci aceasta este onoare distructivă. Onoarea constructivă, pe de altă parte, este că vreau să fiu respectat tocmai ajutându-i pe toți, sacrificându-mă pentru ei, îngrijindu-mă de fericirea și bunăstarea lor. Dacă societatea mă onorează pentru o asemenea atitudine din partea mea ca persoană bună și generoasă, aceasta este o onoare constructivă. De asemenea, va fi însoțită de concurență constructivă: cine dintre noi investește mai mult în beneficiul societății.

Din cauza naturii egoiste a ființelor umane, există tendința de a-i disprețui pe ceilalți în loc de a-i respecta. O societate egoistă pune pe toată lumea sub presiune constantă: demnitatea mea este încălcată? Îmi acorzi respectul pe care îl merit? Există cineva mai respectabil decât mine? În general, această presiune ne pune într-o competiție ucigătoare care ne distruge relațiile, sănătatea și viețile noastre.

Dezvoltarea socială și personală se îmbunătățește atunci când învățăm să folosim înțelepciunea conexiunii. În general, această metodă ne schimbă natura egoistă într-o natură a dăruirii. Cu ajutorul ei ajungem într-o situație în care ne conectăm ca un singur om cu o singură inimă.

Treptat începi să simți o putere specială de dăruire și iubire, o forță de conexiune și unificare, iar asta devine sursa unei inspirații speciale de respect reciproc. Este un sentiment sublim, spiritual, minunat. Toată lumea se simte ca un întreg, mai ales în legătură cu ceilalți. Este o onoare pentru o persoană să fie într-o astfel de relație cu toată lumea.

Respectul reciproc înseamnă că eu îl respect pe celălalt și el sau ea mă respect pe mine, pentru că numai împreună putem construi un sistem de comunicare în care să se dezvăluie aceeași putere supremă. Nu subestimez pe nimeni pentru că mă simt dependent de ceilalți de dragul dezvoltării mele personale. Pentru a fi mai precis, putem spune că nu ne respectăm unul pe celălalt, ci starea de conexiune comună care s-a construit. Și aceasta este o onoare foarte specială.

Pe scurt, celor care vor să fie respectați li se recomandă să învețe și de asemenea să-i învețe pe alții cum să se conecteze corect, cum să se ridice împreună la cel mai demn grad de existență care există.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: