“Războiul din Ucraina schimbă lumea” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Războiul din Ucraina schimbă lumea

Războiul din Ucraina este diferit de orice război care a mai fost. Deși pare local, acest război schimbă lumea. În cele din urmă, după toată durerea, părțile vor stabili noi relații, iar noi relații vor fi stabilite în întreaga lume. Acest război este începutul formării unei noi ordini mondiale, în care toate părțile se unesc împotriva singurului dușman comun al întregii umanități: egoismul. Va dura timp, dar toți cei implicați își vor da seama, și întreaga lume cu ei, că nu luptă unul împotriva celuilalt, ci împotriva unui inamic din ei. Dacă lăsăm ideea să se cufunde, chiar și puțin, o va face să se întâmple chiar mai repede.

Războiul care a început la sfârșitul lunii februarie nu se va încheia prea curând. Va mai dura multe luni până când toată lumea își va da seama că războiul însuși, conceptul însuși al acestuia, este rău. În acest sens, războiul din estul Europei corectează întreaga umanitate, transformând percepția și înțelegerea noastră despre bine și rău.

Victimele, răniții și bunurile pierdute sunt un preț groaznic de plătit. Cu toate acestea, procesele globale au întotdeauna un cost. Nu ar trebui să dăm vina pe alții pentru cost și să nu credem că fiecare dintre noi nu poate face nimic pentru a schimba lumea. Este în mâinile fiecărei persoane să schimbe lumea în bine și să facă să dispară atrocitățile războiului și toate atrocitățile pe care oamenii şi le provoacă unii altora. Tot ce avem nevoie este să realizăm că singurul dușman se află în noi – atitudinea noastră egocentrică. Ne incită unul împotriva celuilalt, demonizează și defăimează pe oricine nu este de acord cu noi, ne spune că suntem singurii îndreptățiți în această lume și prin urmare, ne porneşte unul împotriva celuilalt. Suntem cu toții așa, infectați cu o pandemie de narcisism.

Cu toate acestea, putem face multe pentru a schimba lumea. În primul rând, trebuie să acceptăm că există un motiv bun pentru care suntem atât de diferiți unul de celălalt. Fiecare dintre noi aduce o contribuție unică lumii, pe care nimeni altcineva nu o poate face. Dacă am fi toți la fel, contribuțiile pe care le primim de la alții și de care depinde viața noastră ar lipsi și nu am supraviețui, în sensul cel mai fizic al cuvântului.

Ne vom da seama că ego-ul nostru este inamicul, doar atunci când realizăm că singularitatea este cuvântul cheie greșit pentru fericire. Astăzi, cuvântul cheie pentru fericire este complementaritatea – satisfacerea reciprocă a nevoilor materiale, sociale, emoționale și spirituale ale celuilalt.

Trăim într-o lume în care toți suntem dependenți unii de alții. Mâncarea pe care o mâncăm, hainele pe care le purtăm și aparatele și gadgeturile pe care le folosim sunt toate făcute de oameni pe care nu îi cunoaștem, în locuri pe care nu le cunoaștem și ajung la noi în moduri pe care nu le cunoaștem. Dar dacă nu ar fi acest lanț de nenumăraţi indivizi necunoscuți, nu am supraviețui, deoarece nu ne putem asigura singuri nevoile.

Același lucru este valabil și pentru conexiunile sociale. Toate conexiunile, comunicările și interacțiunile noastre cu alți oameni sunt posibile cu ajutorul nenumăraților oameni care ne servesc fără conștientizarea noastră. Dar dacă nu ar fi ei, nu am putea munci sau socializa.

În ciuda acestui fapt evident, ne comportăm față de ceilalți cu cât mai puțină considerație posibil, iar când suntem drăguți sau grijulii, este pentru că avem un motiv ulterior, egoist. Nu avem prerogativa de a menține acest comportament. Distrugem lumea și ne distrugem pe noi înșine.

În anii 1930, Baal HaSulam, un mare gânditor și un mare cabalist, a scris un eseu epic intitulat „Pacea în lume”. În ea, el scrie: „Omul este în mod inerent născut pentru a duce o viață socială. Fiecare individ din societate este ca o roată care este legată de alte câteva roți puse într-o mașină”. Cât de ciudat este că în urmă cu nouăzeci de ani, înainte de al Doilea Război Mondial, oamenii și-au dat seama deja că suntem cu toții dependenți unii de alții și trebuie să ne comportăm unii față de alții cu considerație. Gândiți-vă doar ce am fi putut evita dacă am fi fost mai atenți și mai deschiși la minte.

Iar acum, ne îndreptăm spre o catastrofă dacă nu acordăm atenție și nu începem să acționăm ca o singură entitate, o societate globală care funcționează ca o singură familie unită. Războiul va schimba lumea, dar sper să ne putem schimba înainte ca războiul să ne schimbe.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed