“Liantul” psihologic

Întrebare: La mijlocul secolului 20, a apărut un fenomen numit „familia suedeză”. Înţelesul lui este acum oarecum uitat. O familie suedeză este în esenţă o relaţie care nu este oficial înregistrată. În Suedia, s-a format o astfel de situaţie economică, ce a făcut ca înregistrarea oficială a căsătoriei să nu fie profitabilă şi, mulţi oameni au trăit în familii fără ca să înregistreze căsătoria.

De multe ori, tu ai vorbit despre faptul că este foarte important să observăm toate condiţiile uzuale într-o societate pentru a înţelege complet condiţia în care bărbatul şi femeia sunt un întreg. De ce este atât de important să îţi înregistrezi relaţia, chiar şi pe o bază religioasă?

Răspuns: Omul este, până la urmă, un sistem psihologic şi, probabil, nu există nicio ieşire aici, deoarece chiar şi o căsătorie religioasă, chiar şi in societatea noastră, care este departe de a fi religioasă, încă te leagă de ceva. Numeşte asta frică, prejudecată, cum vrei, în toate aceste cazuri şi tinerii şi bătrânii rămân cu ea.

De aceea, eu sunt pentru ca în orice cultură, orice religie să aibă loc o căsătorie. Asta, orice s-ar spune, oferă o mare bază psihologică, nu spirituală ci psihologică, şi omul este obligat să respecte cerinţele unei căsătorii. În memoria noastră, în subconştient, este aşa un întuneric, atâtea locuri ascunse, care ne reamintesc că o căsătorie a fost încheiată în faţa rudelor noastre, în prezenţa unui mare număr de oameni, că a fost validată într-un sens religios, ceea ce dovedeşte că suntem o familie, şi tot aşa.

Eu i-aş da acestui eveniment o publicitate şi mai mare, nu strălucire, fiindcă noi nu vorbim aici de costuri materiale, ci de publicitate. Aş arăta aceste familii la postul local TV, adică eu aş face din asta un lucru fundamental, astfel ar fi posibile mai multe bariere interne şi psihologice împotriva separării.

Din „Discuţie despre educaţia integrală” din 7/8/12

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: