“Ȋncotro se îndreaptă Europa” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin Ȋncotro se îndreaptă Europa

Din ce în ce mai mult, am auzit despre înrăutățirea situației economice din Europa. Prietenii și studenții de pe tot continentul mi-au spus că viața din țara lor se deteriorează, că devine din ce în ce mai greu să se întâlnească și își pierd speranța. Avertizez despre asta de câțiva ani. Cu toate acestea, soluția de acum este cea care a fost întotdeauna – reeducarea de la atitudinea egocentrică pe care europenii au adoptat-o către una incluzivă și atentă. Aceasta este singura scăpare a continentului.

În prezent, nu există niciun motiv pentru care lucrurile să se îmbunătățească. Rapoartele pe care le-am primit despre creșterea prețurilor la locuințe și bunuri în Republica Cehă, migrația din Ungaria în căutarea unui loc de muncă, inegalitatea crescândă dintre Spania interioară și zonele sale de coastă și nenumărate alte probleme despre care am auzit, nu sunt decât ceea ce vedem la suprafața. În plus, lupta țărilor din al doilea și al treilea eșalon din Europa împotriva țărilor europene bogate nu îi ajută nici pe opresori, nici pe cei asupriți.

Țările europene sunt expuse riscului de război, iar imigranții care se revarsă pe continent nu fac decât să agraveze situația. Acum, când economia Europei se închide, ce vor face ei? Adăugați la toate acestea „cireașa de pe tort”, alias „coronavirus”, și aveți o situație foarte precară și instabilă în faţă.

Nu sunt optimist, dar atât timp cât există speranță, trebuie să încercăm să explicăm singura cale de ieșire din spirala descendentă. Europa poate fi salvată numai dacă oamenii și națiunile încetează să se uite doar după profitul lor personal. Într-o economie în care totul este interdependent, conceptul de „profit personal” pur și simplu nu există.

„Interdependent” și „personal” sunt, într-un sens, un oximoron.

Nimeni nu poate spune Europei ce să facă; ei trebuie să-și ia viața în mâinile lor. Cu toate acestea, ei trebuie să țină seama de viața tuturor, nu doar a celor din țările bogate, altfel vor distruge viața tuturor. Europa trebuie să învețe singură ce înseamnă să fii atent, să vezi că toată lumea, cu adevărat toată lumea, are ceea ce are nevoie. Dacă va fi o piață comună, așa cum se mărturisește, atunci trebuie să se asigure binele comun. În caz contrar, care este scopul unei piețe comune în primul rând?

Pentru a crea o piață (cu adevărat) comună, trebuie să existe un interes comun. Aceasta înseamnă că, în primul rând, Europa trebuie să oprească afluxul de oameni din întreaga lume, în special din Asia și Africa. Interesele lor sunt foarte diferite de cele din Europa, iar cultura lor nu are nimic în comun cu cultura europeană. În acest moment, Europa nu poate susține străinii care o invadează și își schimbă structura culturală și religioasă, pe lângă problemele economice și structurale pe care le are deja.

Apoi, odată ce vor opri fluxul migrațional, trebuie să vadă că toată lumea din Europa are condiții de viață minime și decente. Dacă o parte a pieței europene este neglijată, întregul aranjament se va prăbuși ca un pachet de cărți.

În al treilea rând, asigurarea aprovizionării tuturor trebuie să fie un dat, așa cum nu se abandonează un membru apropiat al familiei. Cu toate acestea, acțiunea în acest mod necesită ca Europa să depășească secole de războaie, conspirații și sânge între țări. Nu trebuie să uităm că cele două războaie mondiale pe care le-am avut până acum au început în Europa și dintr-un motiv întemeiat. Aceasta este educația la care mă refeream la începutul acestui articol: educarea către responsabilitate reciprocă, încredere și bună credință.

O schimbare durabilă poate fi doar rezultatul unui proces educațional aprofundat. Dacă toate țările sunt de acord, Europa poate ieși triumfătoare din provocarea cu care se confruntă. Dacă, pe de altă parte, permite țărilor să renunțe la responsabilitatea reciprocă sau permite străinilor să continue să vină, este condamnată. Nu va trece mult până când soarta Europei va fi decisă într-un fel sau altul.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed