Noul meu articol pe LinkedinFrustrare socială în Israel

În ultimii ani, am fost expuși unei avalanșe accelerate de corupție, care este descumpănitoare și deranjantă. Acest lucru este valabil mai ales acum, că corupția este expusă în instituțiile însărcinate cu prevenirea infracțiunii pe care o comit: corupția penală. Înalți ofițeri de poliție, judecători, membri ai Knesset (Parlamentul israelian), miniștri, prim-miniștri și chiar președintele, au fost condamnați pentru infracțiuni grave, de la fraudă și delapidare la viol.

Dacă există ceva bun în această listă îngrozitoare, este expunerea adevărului. Acum știm că nu putem avea încredere în nimeni, deoarece natura umană este inerent coruptă. Singura modalitate de prevenire a corupției este schimbarea în bine a naturii umane strâmbe. Cealaltă opțiune este anarhia.

Dar corupția nu este singurul motiv de frustrare socială în Israel. Dacă anterior am sperat că timpul va vindeca numeroasele rupturi sociale din societatea israeliană, acum știm că asta nu se va întâmpla. Secular vs ortodox, evrei vs musulmani, Ashkenazi vs Sepharzi, Tel-Aviv vs. restul țării, iar lista continuă și continuă. Se pare că țara se dezintegrează din interior.

Problema nu este că ne-am îndepărtat de pe drumul cel bun; este că nu am fost niciodată pe el. Încă de la început nu ne-am propus să realizăm scopul înființării unui stat evreu. Am tratat motto-ul „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” ca pe un principiu naiv pe care nimeni nu îl poate sau chiar nu se așteaptă să-l trăiască. Am uitat că am fost exilați de aici tocmai pentru că am evitat acest principiu și că înțelepții noștri ne spun de secole că nu vom reuși aici sau oriunde, cu excepția cazului în care restabilim grija și responsabilitatea reciprocă între noi.

Acum, pe măsură ce oamenii devin din ce în ce mai mult și irevocabil conectaţi, fără griă pentru ceilalți, totul se prăbușește. Noi, poporul Israel, cărora ni s-a încredințat modelarea implementării principiului iubirii față de ceilalți și al responsabilității reciproce, a trebuit să ne străduim să realizăm acest motto în țara noastră suverană încă din prima zi. Din moment ce nu am avut în vedere acest principiu, am fost într-o cădere socială de la bun început.

Acum, corupția noastră este manifestă, dar cel puțin știm cine suntem și putem decide să o schimbăm. Și odată ce lumea își dă seama că am eșuat, începe să ne preseze pentru a ne schimba sau pentru a scăpa de țară și națiunea care a eșuat.

Între timp, frustrarea socială din Israel s-a adunat la niveluri care pot izbucni în violență distructivă. Pentru a evita dezastrele și pentru a preveni prăbușirea socială care se apropie, trebuie să începem să lucrăm la natura noastră.

Nu este o problemă politică și merge mai adânc decât orice dogmă socială. Se referă la schimbarea motivației pentru acțiunile noastre de la egoism pur la o abordare echilibrată, care vede și nevoile colectivului.

Nu este o chestiune de bunătate; este o chestiune de supraviețuire. Pur și simplu nu ne mai putem permite să fim atât de egoiști. Până nu luăm în considerare alți oameni, până nu învățăm să ne pese de ceea ce au nevoie și ce doresc și să ne străduim să empatizăm cu ei în ciuda înstrăinării noastre inerente, nu vom avea viitor în Israel și poate nici un viitor, nicăieri.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed