A fi propriul instructor

Noi speram ca vom ajunge treptat la un nivel acceptabil in societate, in tara, si intre oameni in momentul in care oamenii vor incepe sa inteleaga faptul ca ei insisi se pot schimba si nimeni altcineva, si ca nu vor putea schimba lumea inainte de a se schimba ei insisi, ca lumea este perceptia persoanei, propia sa reflectie, si ca de accea este necesar sa ne inchipuim ca viitorul se intampla deja, astfel incat sa devina prezent. Dupa cum Kozma Prutkov a spus odata ca :” Daca vrei sa fii fericit, fii fericit”. Asa se intampla lucrurile.

De aceea un instructor trebuie sa fie de asemenea un fel de psihoterapeut. El trebuie sa inteleaga oamenii foarte bine si sa stie totul. Instructorii trebuie sa faca anumite cursuri si sa aiba multa experienta. Ei trebuie sa cunoasca modalitatea de manifestare a comportamentelor, schimbarile, si reactiile umane. Cu alte cuvinte, baza experientei lor trebuie sa includa scenarii specifice cu rezultate specifice. Ei trebuie sa inteleaga modul in care procedeaza cu oamenii si reactiile pe care acestia le pot avea, si trebuie sa stie exact de ce anume au nevoie acestia pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Mai mult, atunci cand lucram cu un grup de adulti, trebuie sa ii formam ca instructori pe parcursul lucrului pentru ca fiecare persoana este in general propriul sau instructor. Si atunci cand instructorii interactioneaza cu ceilalti, rezulta ca fiecare ii invata pe ceilalti si pe sine. Altfel spus, munca are loc pe doua planuri, este o munca de parteneriat dintre oameni.

Si chiar daca la inceput, exista educatori, instructori, profesori si metodologisti care lucreaza cu grupul, grupul alege metoda pentru sine, intregul lant de schimbari pe care trebuie sa le experimenteze, intregul program, legile comportamentului, legile influentei si schimburilor dintre oameni. In final, fiecare persoana din grup ajunge la un moment in care poate aplica aceasta metoda asupra sa si asupra celorlalti, si ajunge sa interactioneze in mod activ cu restul, intelegand astfel cum se schimba ea insasi sub influenta grupului.

Altfel spus, atunci cand o persoana se afla intr-un scenariu, chiar unul accidental, ea stie exact cum sa se comporte si cum sa rezolve situatia astfel incat sa o influenteze si sa determine schimbari corecte asupra sa. In acest fel persoana va fi capabila mereu sa lucreze intr-un mod corespunzator cu mediul si simultan sa o transforme pe aceasta intr-un instrument pentru sine si pentru grupul pe care il influenteaza.

Din “Discutii depsre Educatia Integrala” 27/02/2012

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: