“Ce este rău?” (Quora)

Michael Laitman, pe Quora:  Ce este rău?

Răul este un gând care urmăreşte numai propriul beneficiu.

Un astfel de gând acționează, de asemenea, în detrimentul celorlalți, deoarece gândul cum să beneficiem singuri, în timp ce trăim într-o societate interdependentă și interconectată, înseamnă că ne propunem să beneficiem noi înșine în detrimentul celorlalți.

Din gândul de a beneficia doar noi, putem ajunge să încercăm să-i doborâm pe alții și să-i facem să sufere, pentru că, în timp ce trăim în natura noastră fizică egoistă, simțim un impuls instinctiv de a fi mai buni decât ceilalți. Simțim astfel că beneficiem din a face rău altora, deoarece ne dă senzația că suntem mai buni, mai înalți, mai puternici și mai de succes decât ei.

În timp ce trăim și respirăm conform dorinței noastre egoiste de a ne bucura în detrimentul altora, ridicarea deasupra altora ne oferă o senzație de viaţă, în timp ce a ne simți mai puțin decât alții ne oferă o senzație de moarte. De asemenea, cu cât evoluăm mai mult, cu atât acest ego-rău devine mai mare și astfel cantitatea de fenomene și suferințe negative din lumea noastră crește de la o zi la alta. Suferința este o parte necesară a acestui proces, deoarece ne împinge să ne dăm seama că, trăind numai după dorințe egoiste, nu putem realiza adevărata fericire, pace, dragoste și armonie și, în cele din urmă, va trebui să ne ridicăm deasupra acestei firi rele pentru a experimenta pozitiv viața.

În evoluția noastră, ne apropiem de o etapă numită „recunoașterea răului”. Este o etapă în care devenim conștienți de adevărata cauză a răului din viața noastră – natura noastră egoistă umană care vrea să beneficieze singură, în detrimentul celorlalți – și că dorințele noastre de a ne aduce beneficii proprii nu ne duc pe niciunul dintre noi în niciun loc bun. Împreună cu această revelație, va apărea o dorință sinceră de a ne îmbunătăți viața, prioritizând beneficiul celorlalți în locul propriului beneficiu – de a ne conecta pozitiv unii la alții, deasupra impulsurilor noastre egoiste – și apoi de bunăvoie vom rearanja lumea conform acestui nou scop.

Întrebarea este dacă ne lăsăm conduși inconștient de impulsurile noastre egoiste către suferințe, din ce în ce mai multe, pentru a ne simți în cele din urmă neajutorați și a dori o transformare pozitivă – o formă de evoluție numită „tăvălugul dezvoltării” – sau dacă vom merge dincolo de tăvălug și să ne angajăm într-o educație care îmbogățește conexiunea, astfel încât să aflăm adevărata noastră natură și cum să ne ridicăm deasupra ei, fără a fi nevoie de suferință?

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed