“Ce va preveni un război civil?” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel:Ce va preveni un război civil?

Protestele tumultoase împotriva reformelor planificate în sistemul judiciar al Israelului par să sfâșie societatea israeliană. Ziare proeminente din întreaga lume nu numai că au raportat planul de reformare a sistemului de justiție al Israelului, dar și-au exprimat partea. Thomas Friedman de la The New York Times l-a îndemnat pe președintele Biden să ia măsuri împotriva unui guvern israelian care este „ostil valorilor americane”. În același timp, The Wall Street Journal a publicat un editorial intitulat „ Cine amenință democrația israeliană?” și a susținut că, de fapt, Curtea Supremă a Israelului este cea care prezintă cel mai mare risc pentru democrația Israelului.

Într-adevăr, cred că aici este cu adevărat un război ideologic. Sunt multe entități implicate, fiecare cu propriul interes și beneficii pe care dorește să le obţină, dar rezultatul ar putea fi divizarea țării. Cred că suntem într-adevăr într-o situație precară.

Nu cred că există vreo națiune mai divizată decât națiunea evreiască. Când luăm în considerare despre ce este lupta, imaginea devine și mai confuză, deoarece partidele se luptă pentru ideologii care nu au nimic de-a face cu tradiția poporului evreu. Diferitele facțiuni ale națiunii au adoptat ideologii diferite față de alte națiuni, iar acum luptă pentru ele ca și cum ar fi fost valorile lor de bază de la înființarea națiunii noastre. Este ca și cum am preluat războaie ideologice care s-au purtat în secolele al XIX-lea și al XX-lea și continuăm lupta în secolul al XXI-lea, deși niciuna dintre ideologii nu aparține în mod autentic poporului evreu.

Și ceea ce este și mai rău, luptăm pentru acele ideologii împotriva oamenilor din propria noastră națiune. Făcând acest lucru, nu doar adâncim diviziunea din interiorul națiunii, dar distrugem singura ideologie care este în mod autentic a noastră: iubirea față de ceilalți mai presus de toate diferențele.

Există un motiv întemeiat pentru care avem tendința de a adopta ideologii sociale din întreaga lume. Ca națiune care și-a asumat să facă Tikkun Olam[corectarea lumii], este în mod inerent evreiesc să preia toate relele lumii și să le acopere cu o pătură de iubire pentru alții. Acesta este motivul pentru care am venit cu astfel de noțiuni că trebuie să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, să construim o societate bazată pe responsabilitatea reciprocă și să ne unim unii cu alții „ca un singur om cu o inimă”.

Cu toate acestea, dacă nu suntem conștienți de sarcina noastră, atunci încă mai „prindem” idei din întreaga lume, dar nu le acoperim cu iubire, nu le corectăm. Drept urmare, ne luptăm pentru aceste ideologii, ne urâm pentru ele, dar nu iese nimic bun din asta. Dacă va continua acest modus operandi, statul evreu, care a fost înființat pentru a corecta lumea, se va sparge în bucăți.

Poporul evreu nu este străin de războaie civile. În antichitate am avut mai multe, dintre care cel mai rău ne-a trimis într-un exil care a durat aproape două milenii. Când evreii cred în ceva, vor lupta până la moarte pentru asta, la propriu. Nu le pasă cu cine trebuie să se confrunte pentru ca punctul lor de vedere să prevaleze și nu se gândesc la costuri. Faptul că ar putea pierde țara cu totul nu este un motiv pentru care să se oprească. În astfel de momente, ori este felul meu, ori nu este deloc.

Problema aici nu este atât distrugerea statului evreu, cât este amânarea corectării lumii. Fără să înțelegem că trebuie să dăm un exemplu de a ne ridica deasupra diferențelor și de a forja iubirea în ciuda oricărui dezacord, întreaga lume nu va putea avansa spre ea.

Motivul ascuns din spatele antagonismului tot mai mare de astăzi față de statul evreu nu are nimic de-a face cu cauza declarată a încălcării aparente a drepturilor omului palestinienilor. Adevăratul motiv este că evreii nu fac ceea ce ar trebui să facă. Dacă ei nu servesc ca exemplu de unitate mai presus de ură, de unire a diferențelor cu iubire, lumea nu are nevoie de ei și cu siguranță nu de un stat evreiesc.

Chiar dacă această furie este inconștientă, ea este forța motrice din spatele urii în creștere față de evrei din întreaga lume. Pretextele efemere sunt doar atât, pretexte, dar motivul pentru care ne urâm este că ne urâm unii pe alții și nu putem depăși asta. Prin urmare, singurul lucru care poate preveni un război civil este că înțelegem ce trebuie să facă evreii și să ne urmăm cu hotărâre vocația.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed