Cine ne va salva de la innec?

Intrebare: Pe la mijlocul anilor 60, in Paris a fost un incident in care o persoana s-a innecat intr-o piscina in fata a 150 de persoane pentru ca nimeni nu a facut nimic pentru a o ajuta. Ar fi trebuit sa fie cineva acolo, sau ar fi trebuit ca persoana insasi sa se salveze, insa in acea situatie pare ca responsabilitatea s-a impartit intre cei 150 de oameni. Deci cu cat au fost mai multi oameni cu atat mai mica a fost responsabilitatea fiecaruia. Cum putem privi in integralitate aceasta lege?

Raspuns: Ce inseamna „garantie reciproca”? Ca sunt responsabil pentru fiecare. Generalul si particularul sunt egali in putere si influenta – asta implica legea garantiei globale.

Daca din interiorul sistemului integrat (pe care il luam ca si punct de plecare in orice explicatie) lipseste chiar si cea mai mica particula – eu, tu sau el – sistemul nu va putea functiona. Nu va putea functiona la capacitate maxima de 100%. Va duce in jos nu 99% sau 50%, ci intregul 100% pentru ca un sistem integrat implica participarea tuturor.

In final, legea spune ca unul este egal cu toti, unul este important pentru toti. Nu exista nimeni care sa nu participe.

In educatia integrata noi prezentam un exemplu simplu: Noi (toata umanitatea) ne aflam intr-o mare barca. Daca gauresc barca sub mine, toti se vor inneca. As putea spune: Imi pare rau prieteni, asta este treaba mea. Vreau sa ma innec. Sau vreau sa fac o baie. Asta este. Nu are nici o legatura cu voi. Ce drept aveti voi sa intrati pe teritoriul meu si sa imi spuneti ce sa fac?!”

Noi existam in cadrul unei legi a naturii – in aceeasi barca, la fel ca in Arca lui Noe. Daca cineva o gaureste, ne vom inneca toti.

Inseamna deci ca responsabilitatea nu poate fi impartita. Fiecare are aceeasi responsabilitate ca ceilalti! De aceea orice persoana care sta si se uita de pe marginea piscinei cum cineva se inneaca trebuie sa isi imagineze ca daca eu nu fac ceva nimeni nu va face. Atunci vor sari cu totii in apa.

Din  “Lectii Despre Noua Lume” 8, 12/15/12

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: